• Woensdag, 20 September 2017
  • 29 Elul, 5777

Likoed Nederland

Tv-zenders roepen moslims op tot jodenhaat

Dinsdag, Februari 12, 2008 / Last Modified: Zaterdag, December 31, 2011

Het Nieuwsblad, 12 februari 2008.

 

“Joden zijn apen, echte varkens.” Op Arabische satellietzenders die ook bij ons te zien zijn, wordt openlijk aangezet tot jodenhaat en terreurdaden. De Joodse gemeenschap vraagt minister van Media Geert Bourgeois (N-VA) om de zenders uit de ether te halen.

“We weten al langer dat dit op sommige tv-zenders te zien is”, zegt Michael Freilich, hoofdredacteur van Joods Actueel. “Maar tot onze grote verbazing moeten we nu vaststellen dat het absoluut geen probleem is om die zenders hier te ontvangen. Elke moslim die in ons land woont en zich een schotelantenne aanschaft, kan bijna de hele dag door antisemitische praat horen. Op sommige van die zenders wordt om de haverklap verteld hoe slecht wij wel zouden zijn. En erger, op bepaalde zenders wordt zelfs openlijk opgeroepen tot jodenhaat. Ze spuien pure haat. Gruwelijk. En vooral gevaarlijk.”

“Wij zeggen zeker niet dat alle moslim iets tegen joden hebben, maar gewild of ongewild worden ze er wel door beinvloed. Die zenders hitsen de moslims op, ze demonstreren zelfs hoe je een aanslag op een jood moet plegen. Een land als Belgie kan zoiets toch niet tolereren”, stelt Freilich. Hij roept de Joodse gemeenschap nu op om massaal klacht in te dienen tegen de bewuste zenders.

“Tot nu toe zijn er nog maar nauwelijks klachten ingediend, om de simpele reden dat wij niet naar Arabische zenders kijken. Maar nu we bepaalde vertaalde fragmenten gezien hebben, kunnen we het hier niet bij laten.”

Onder meer Frankrijk verbood eerder al een Arabische zender, omdat die opriep tot haat en geweld. Zo kreeg de Libanese zender Al-Manar in 2004 een uitzendverbod opgelegd, op straffe van een dwangsom van 5000 euro per dag.
“We willen dat er hier ook zo’n verbod komt”, zegt Freilich. “Zowel voor de Libanese zender Al-Manar, als voor een pak andere Arabische satellietzenders.”

Vlaams minister van Media Geert Bourgeois (N-VA) zegt intussen dat hij de klacht serieus neemt. Wel wacht hij voorlopig nog op een eventueel gesprek met de Joodse gemeenschap, vooraleer een onderzoek te starten. “Maar in ons eigen mediadecreet staat duidelijk dat omroepen geen programma’s mogen uitzenden die oproepen tot haat”, laat Bourgeois’ woordvoerder weten. “Indien nodig zullen wij die zenders inderdaad uit de ether halen.”

Probleem is dat het niet om gewone zenders gaat, maar om satellietzenders, waardoor het puur technisch gezien allemaal wat moeilijker ligt.
“Maar ook hier willen we duidelijk zijn: als het nodig blijkt, stellen we alles in het werk om het op het Europese niveau te regelen.”

-- Reacties gesloten.