• Zaterdag, 21 Oktober 2017
  • 1 Heshvan, 5778

Likoed Nederland

Graf van Joseef weer gemarkeerd

Donderdag, December 25, 2008 / Last Modified: Zaterdag, December 31, 2011

NIK, 25 december 2008.

Opmerking van Likoed Nederland: de reguliere Nederlandse media besteden nooit aandacht aan de schending van Joodse heilige plaatsen. Kunt u zich echter de internationale verontwaardiging voorstellen als Israel hetzelfde zou doen bij Islamitische heilige plaatsen? De internationale veroordelingen, VN-resoluties enz. enz. ?

 

Het graf van Joseef, de zoon van aartsvader Jakob, is weer van een zerk voorzien. In 2000 trok Israel zich terug uit de plaats Nabloes (Shechem). Sindsdien viel het graf ten prooi aan de lokale bevolking.

Nog net op tijd voor parsjat Mikeets dat deze week in alle sjoels ter wereld wordt gelezen, is het graf van Joseef opgeknapt. In Mikeets staat de persoon van Joseef centraal. Hij verklaart de dromen van de farao, wordt onderkoning van Egypte en ontmoet zijn broers waarbij hij eerst niet maar in tweede instantie wel zijn ware identiteit onthult.

Er wordt van uitgegaan dat Joseef begraven ligt nabij Nabloes, op de westelijke Jordaanoever. Ook zijn zoons Menashe en Efraim zouden hier begraven zijn. In 2000 trok het Israelische leger zich terug uit de legerpost bij het graf. Vrijwel onmiddellijk werd het graf door de lokale Palestijnse bevolking kapot gemaakt, wat leidde tot internationale verontwaardiging. Zelfs de doden werden niet met rust gelaten en de tekenen van historische Joodse aanwezigheid werden uitgewist.

Sindsdien was de grafplek een grote troep vol gedumpt afval. Onder toezicht van Israelische militairen is de plek schoongemaakt en is een nieuwe grafsteen aangebracht. Naar verwachting zullen weer veel bezoekers op het graf afkomen.

Een jaar geleden begonnen Breslover chassidim en een aantal Palestijnse inwoners van Nabloes al met het schoonmaken van de plek, die was bezaaid met afval en waar autobanden werden verbrand.

-- Reacties gesloten.