• Zondag, 22 Oktober 2017
  • 2 Heshvan, 5778

Likoed Nederland

Libie, mensenrechten en de Verenigde Naties

Zaterdag, Maart 19, 2011 / Last Modified: Zondag, December 25, 2011

Artikel van Likoed Nederland op Zaplog, 19 maart 2011.

 

Naar aanleiding van de gewelddadig reactie op de binnenlandse opstand tegen de dictatuur van Ghadaffi, heeft de VN Libie’s lidmaatschap van de VN Mensenrechtenraad geschorst.

Een opvallende stap want vorig jaar is Libie – en ook Saoedi-Arabie – juist benoemd. Dit ondanks het feit dat in de jaarlijkse meting van internationale mensenrechtenorganisatie Freedom House, Libie de allerslechtst mogelijke score voor mensenrechten haalt.

Niettemin waren andere dictatoriale lidstaten uiteraard vol lof over Libie. Libie haalde maar liefst 155 (van de 192 mogelijke) stemmen van de lidstaten voor de benoeming. Eerder – in 2003 – was Libie zelfs voorzitter.

De dictaturen van de VN houden een systeem in stand waarbij 70% van de veroordelingen van de Mensenrechtenraad gaan over de enige democratie in het Midden-Oosten Israel – volgens datzelfde Freedom House. Een mooie afleider voor dictatoriale lidstaten – zeer grove mensenrechtenschenders – als Iran, Syrie, Soedan, Saoedi-Arabia, Noord-Korea en Cuba. Die zijn uiteraard vol lof over de mensenrechten in Libie (zie onderaan). De schorsing kwam toevallig net op het moment dat er een rapport over de schitterende prestaties van Libie op het gebied van mensenrechten aan de VN Mensenrechtenraad aangeboden zou worden (zie hieronder).

Het tekent de perversie van de VN.

Met het opkomen voor mensenrechten heeft dit niets meer te maken. Freedom House zegt het zo: “De mensenrechtenraad dekt sommige ernstige mensenrechtenschendingen zelfs toe.”

Het dossier Libie bewijst eens te meer het gelijk van ons artikel: Moslim machtsblok domineert VN.

 

Ghadaffi
Een paar maanden geleden nog een voorbeeldige leider, volgens de Verenigde Naties …

 

Mensenrechtenorganisatie Freedom House over Libie

“Politieke partijen zijn al 35 jaar verboden. De overheid houdt alle politieke activiteit in de gaten. Er is geen onafhankelijke pers. Staatsmedia opereren als spreekbuis voor de overheid, journalisten werken in een klimaat van angst en zelfcensuur. De regering controleert de enige internetprovider.

De rechterlijke macht handelt in opdracht van de politieke leiders en bestraft politieke dissidenten. Human Rights Watch meldde in december 2009 dat 500 politieke gevangenen in hechtenis blijven ondanks het feit dat ze zijn vrijgesproken van alle aanklachten.

Vrouwen lijden onder wetten en sociale normen die hun discriminatie in stand houden, met name op gebieden zoals huwelijk, echtscheiding en erfrecht.”

 

Uitspraken van slechts 4 maanden geleden; grote lof voor Libie in de VN-Mensenrechtenraad

Syrie: “De Libische Arabische Jamahiriya (de ‘socialistische volksrepubliek Libie’) heeft een unieke ervaring met de democratie die zorgde voor groei en ontwikkeling in de promotie van de mensenrechten.”

Palestijnse Autoriteit: ‘Wij bevelen het nationale verslag zeer aan. Dit bewijst dat Libie erop gebrand is de mensenrechten te verbeteren en te promoten.’

Saoedi-Arabie: “De aandacht die de Libische volksrepubliek eraan geeft… laat heel duidelijk zien hoe belangrijk het land de mensenrechten acht.”

Noord Korea: “Wij prijzen de inspanningen van Libie op het gebied van de mensenrechten.”

Pakistan: “De stappen die de Libische regering op zowel wettelijk als praktisch gebied heeft genomen laten een sterke toewijding aan de promotie en bescherming van de mensenrechten zien.”

Iran: “De Libische volksrepubliek heeft aanzienlijke vooruitgang geboekt bij de promotie en bescherming van de mensenrechten.”

-- Reacties gesloten.