• Woensdag, 20 September 2017
  • 29 Elul, 5777

Likoed Nederland

Géén Israelische oorlogsmisdaden in Gaza

Zaterdag, April 2, 2011 / Last Modified: Vrijdag, December 30, 2011

Voorzitter Goldstone van VN onderzoekscommissie geeft onjuistheid beschuldiging toe.

Persbericht Likoed Nederland, 2 april 2011.

In een artikel in de Washington Post geeft rechter Goldstone – voorzitter van de onderzoekscommissie inzake oorlogsmisdaden in Gaza tijdens de oorlog tussen Hamas en Israel in de winter van 2008-2009 – toe dat Israel niet opzettelijk burgers beschoten heeft.

Dat was eerst wel zijn belangrijkste beschuldiging.

Goldstone schrijft nu: “We hebben vandaag de dag veel meer over wat er gebeurd is in de Gaza-oorlog. Als ik destijds had geweten wat ik nu weet, zou het Goldstone-rapport een ander document geworden zijn.”

Hij pleit Israel nu vrij: “Burgers zijn geen opzettelijk doelwit als gevolg van het Israelische beleidgeweest. Wel zijn er in enkele gevallen door individuele soldaten fouten gemaakt.”

Het Goldstone rapport beschuldigde Israel van het gebruik van disproportioneel geweld, het opzettelijk aanvallen van burgers, vernietiging van civiele infrastructuur en het gebruik van burgers als menselijk schild.

Al eerder gaf Hamas toe gelogen te hebben over de ‘grote aantallen burgerslachtoffers’.

Het blijft de vraag waarom Goldstone eerst wel de zware aantijgingen zonder bewijs serieus nam.

Rechter Goldstone
Goldstone: heeft zich vergist….

De Israelische premier Netanjahoe zei dat het Israelische leger nu werd vrij gepleit door de onthullingen van Richard Goldstone in een opinie-artikel van afgelopen vrijdag in The Washington Post.

Premier Netanjahoe zei tevens dat het Goldstone rapport formeel moet worden vernietigd.

“Alles wat we altijd gezegd hebben is bewezen als waar,” zei Netanjahoe. “Israel schiet niet opzettelijk op burgers en ons onderzoek is gedegen en betrouwbaar, terwijl Hamas wel opzettelijk vuurt op onschuldige burgers en niets onderzoekt.”

Israel lanceerde zijn militair offensief, bekend als ‘Operation Cast Lead’, in december 2008 in reactie op jaren van bijna dagelijkse raketbeschietingen vanuit de Gazastrook op Zuid-Israel.

Tijdens de drie weken durende campagne, werden ongeveer 1.400 Palestijnen gedood, wat tot felle internationale veroordelingen leidde en tot de beschuldigingen van oorlogsmisdaden in het rapport van Goldstone.

Goldstone zegt overigens in het artikel dat “vanzelfsprekend” Hamas daarentegen wel degelijk oorlogsmisdaden beging – en begaat! – door het welbewust afschieten van raketten op burgers.

Het is onthutsend dat een dergelijk onzinnig rapport van de VN de publieke opinie over Israel jarenlang onterecht negatief beinvloed heeft.

-- Reacties gesloten.