• Woensdag, 18 Oktober 2017
  • 28 Tishri, 5778

Likoed Nederland

Saoedi-Arabië, apartheidsstaat in het Midden Oosten

Donderdag, Mei 31, 2012 / Last Modified: Donderdag, Juni 7, 2012

Apartheid: toegang alleen voor moslimsApartheid: toegang alleen voor moslims

Opinie artikel van Likoed Nederland in het Katholiek Nieuwsblad, 31 mei 2012.

Saoedi-Arabië is een absolute monarchie; het is het enige Arabische land waar nog nooit parlementsverkiezingen zijn geweest.
Het is een staat in het Midden-Oosten waar schendingen van de mensenrechten vastgelegd liggen in de op de islamitische sharia gebaseerde wetgeving. Denk wat deze schendingen betreft aan de systematische discriminatie van vrouwen en minderheden. Tevens weigert Saoedi-Arabië om de ‘Universele Verklaring voor de Rechten van de Mens’ te tekenen, omdat die strijdig is met de sharia. Saoedi-Arabië schendt daarmee elementaire mensenrechten als vrijheid van overtuiging en godsdienst, zoals vastgelegd in artikel 18 van deze Verklaring.

Volgens mensenrechtenorganisatie Freedom House propageren de lessen op Saoedi-Arabische openbare scholen nog steeds “haat tegen ongelovigen”, dus tegen christenen, joden, sjiieten, soefis en soennieten die niet de Wahabitische leer volgen. Niet-moslims mogen de stad Mekka niet bezoeken, daar wordt streng op gecontroleerd.

 

Vrouwen

Vrouwen in Saoedi-Arabië hebben weinig zeggenschap over zichzelf, omdat alle vrouwen een mannelijk familielid als ‘toezichthouder’ moeten hebben. Deze ‘toezichthouder’ dient toestemming te geven voor alle belangrijke beslissingen, zoals reizen, zakentransacties, studies en banen. Hierover heeft een vrouw in Saoedi-Arabië dus niets te zeggen.

Saoedi-Arabië is het enige land in de wereld waar vrouwen geen auto mogen rijden. Vrouwen moeten apart zitten in restaurants en andere openbare ruimten, anders kunnen zij met stokslagen gestraft worden. Vrouwen moeten een abaya (lichaamsbedekkende kleding) dragen en al hun haar bedekken.
 
Voor een rechtbank telt een vrouwelijke getuigenis slechts half zo zwaar als die van een man. Vrouwelijke erfgenamen erven de helft van wat mannelijke erfgenamen krijgen.
Scheiden is vrijwel onmogelijk voor een vrouw, terwijl polygamie is toegestaan en mannen een huwelijk zo kunnen opzeggen. Kinderhuwelijken komen voor vanaf tien jaar.

 

Critici van de Islam

Op ‘afvalligheid’ van de islam staat de doodstraf. Afgelopen februari twitterde Hamza Kashgari (23 jaar) kritisch over de profeet Mohammed. Na bedreigingen vluchtte hij vergeefs het land uit, want hij werd op grond van een internationaal arrestatiebevel direct aangehouden en uitgeleverd door Maleisië. Hij riskeert nu de doodstraf wegens zijn kritiek op de profeet Mohammed.

 

Joden

Saoedi-Arabië heeft racistische wetgeving op grond waarvan er geen joden mogen wonen. Bezoekers van Saoedi-Arabië mogen ook geen stempel van een bezoek aan Israël in hun paspoort hebben staan. Het zouden dan immers Joden kunnen zijn.

 

Homo’s

Homoseksuele activiteiten worden in Saoedi-Arabië bestraft met zweepslagen of de doodstraf (door openbare onthoofding).

 

Heksen

Op hekserij staat de doodstraf, meest recentelijk voltrokken in 2011.

 

Christenen

Er wonen bijna een miljoen Filipijnse katholieken in Saudi-Arabië. Het is hun echter verboden om kerken te bouwen. Saoedi-Arabië telt dan ook niet één kerk. Zelfs besloten georganiseerde christelijke gebedsdiensten zijn verboden. De Saoedische religieuze politie doet geregeld invallen om daarop te controleren.

Niet-islamitische buitenlanders moeten zich ook aan de Ramadan houden, het vieren van Pasen of Kerstmis is daarentegen verboden. De laatste christelijke geestelijke is in 1985 uitgewezen.

De wetgeving is gebaseerd op de sharia en discrimineert daardoor tegen niet-moslims. Bijvoorbeeld als een rechtbank oordeelt dat er recht is op schadevergoeding, krijgt een moslim het volledige schadebedrag vergoed. Een christen heeft slechts recht op de helft van de schade, mensen van andere geloven zelfs maar op een-zestiende.

 

Apartheid

Saoedi-Arabië is kortom de grootste apartheidsstaat ter wereld. In geen enkel ander land worden de rechten van vrouwen, joden, homo’s en christenen zo geschonden als in deze monarchie. Is het niet mysterieus dat mensen als Dries van Agt zich hier nooit druk over maken, terwijl zij te pas en te onpas Israël de maat nemen, nota bene het enige land in het Midden-Oosten waar vrouwen, homo’s en christenen wel gelijke rechten hebben?

 

Eén reactie op “Saoedi-Arabië, apartheidsstaat in het Midden Oosten

  1. […] Saoedi-Arabië, apartheidsstaat in het Midden-Oosten. […]

-- Reacties gesloten.