• Donderdag, 21 September 2017
 • 1 Tishri, 5778

Likoed Nederland

Wanneer is een openluchtgevangenis een terroristenbasis?

Maandag, Januari 7, 2013 / Last Modified: Zondag, Januari 20, 2013

Door A. Jay Adler. Vertaling en bewerking: Likoed Nederland. Gepubliceerd op De Dagelijkse Standaard, 7 januari 2013.

De 'gevangenen' marcherenDe ‘gevangenen’ marcheren

Het is een uitdrukking die je soms hoort in de anti-Israël propaganda: Gaza is een grote openluchtgevangenis.

Dat hoor je niet alleen van Israël-haters, maar ook van goedbedoelende, nogal onwetende mensen. Zij zeggen ons dat Gaza een zeer dichtbevolkt gebied is, dat er grote armoede heerst, en dat de grenzen van Gaza worden gecontroleerd door Israël en Egypte, hoewel zij meestal Egypte dan vergeten te vermelden.

Het is voor hen gewoon ondenkbaar dat al  deze ellende door eigen Palestijns handelen wordt veroorzaakt. Toch is dit het geval.

Om te beginnen zijn twee van de drie beweringen die hierboven worden gesteld onjuist. Volgens het ‘CIA World Fact Book’ zijn er 45 gebieden in de wereld die hogere percentages hebben van mensen die in armoede leven dan de Gazastrook. Daaronder zijn de meeste landen in Afrika, zoals bijvoorbeeld Kenia en Zuid-Afrika, en de meeste landen van Midden-Amerika, met inbegrip van een van de twee buren van de Verenigde Staten, Mexico. Ook de belangrijkste indicaties van welzijn – zoals kindersterfte en levensverwachting – zijn in Gaza relatief goed. Zeker vergeleken met het Arabische buurland Egypte, waar Gaza tussen 1948 en 1967 trouwens deel van uitmaakte.

Dan de dichtbevolktheid, bijvoorbeeld zoals vermeld op de website van BBC News: “Gaza is een van de meest dichtbevolkte stukken land in de wereld”. In feite zijn gebieden als Macau, Monaco, Singapore en Hong Kong aanzienlijk dichter bevolkt zijn dan Gaza, de eerste twee bijna vijf en vier keer zo dichtbevolkt. De top 49 dichtbevolkte steden van de wereld zijn dichter bevolkt dan Gaza. De eerste plaats, Manilla op de Filippijnen, is tien keer dichter bevolkt, de negenenveertigste, Male, de hoofdstad van de Malediven, is ook nog altijd vier keer dichter bevolkt dan de Gazastrook.

De ‘gigantische armoede’ en ‘onleefbare bevolkingsdichtheid’ in Gaza zijn dus simpelweg leugens.

Dan de door links zo vaak gepropageerde term van een  ‘openluchtgevangenis’. Het is niet echt een gevangenis, toch?

 1. In welke gevangenis houden de gevangenen verkiezingen voor het gevangenisbestuur?
 2. In welke gevangenis heeft dat bestuur van gevangenen de volledige controle over wat er binnen de gevangenis gebeurt?
 3. In welke gevangenis oefent dat bestuur een schrikbewind uit onder medegevangenen die er een andere mening op na houden?
 4. In welke gevangenis kan dat bestuur gevangenen ter dood veroordelen?
 5. In welke gevangenis vinden we een eigen leger van de gevangenen?
 6. In welke gevangenis lopen geen bewakers rond?
 7. In welke gevangenis kunnen gevangenen gigantische hoeveelheden wapens en raketten binnensmokkelen?
 8. Uit welke gevangenis kunnen de gevangenen duizenden raketten afschieten op de omliggende bevolking?
 9. In welke gevangenis hebben de gevangenen de sleutels van hun cellen?
 10. In welke gevangenis kunnen de gevangenen op elk moment een gezamenlijke verklaring van goed gedrag invullen, waarna de deuren open gaan? Want de Hamas regering hoeft slechts te voldoen aan de drie voorwaarden de internationale gemeenschap heeft gesteld – het ‘Kwartet, bestaande uit de Verenigde Staten, Rusland, de Europese Unie en de Verenigde Naties – en de strikte grenscontrole wordt opgeheven. Die voorwaarden zijn: het afzweren van geweld, het erkennen van Israël en het nakomen van de gesloten vredesverdragen.

Het woord ‘openluchtgevangenis’ dekt de lading dus volstrekt niet.

Met de bovengenoemde eigenschappen – een schrikbewind tegen afwijkende meningen onder de eigen mensen, het vasthouden aan geweld en het opzettelijk plegen van geweld tegen burgers – is er een veel toepasselijker benaming: terroristenbasis.

 

Gaza dichtbevolkt?Gaza dichtbevolkt?

 

-- Reacties gesloten.