• Dinsdag, 26 Maart 2019
  • 19 Adar II, 5779

Likoed Nederland

Iraanse superjet vliegt, dankzij Photoshop!

Zaterdag, Februari 16, 2013 / Last Modified: Zondag, Januari 14, 2018

Vertaald door E.J. Bron, 16 februari 2013.

Interessant voor iedereen die nog enig geloof hechtte aan beweringen van het Iraanse regime.

Iran probeert het Westen ervan te overtuigen grote vooruitgang te hebben geboekt in de lucht- en ruimtevaart. Het volgende hoofdstuk schreef het regime nu met zijn “supervliegtuig”.

Majestueus glijdt de moderne Stealth-jet F 313 boven de vulkaan Damavand in Iran. Daarmee is het bewijs geleverd: het vliegtuig kan vliegen! Of niet?

Niet helemaal: de foto, die gepubliceerd werd door een website van de staat, laat weliswaar de F 313 zien – maar de foto is een vervalsing. De F 313 werd met behulp van Photoshop in het bergpanorama ingevoegd. De foto van de vulkaan kan van een databank worden gedownload. De enige stap waarmee de Iraanse vervalsers probeerden hun bedrog te camoufleren, is een gematigde verheldering van de oorspronkelijke foto.

Iraanse bloggers viel de vervalsing het eerst op: het ontging hen niet dat het vliegtuig er precies zo uitzag als op de eerste foto´s twee weken geleden, toen het nieuwe wonderwapen werd onthuld. Het licht reflecteert net zo op de bovenzijde van het vliegtuig als bij de presentatie in de hangar.

 

Vliegtuig vliegt niet

Maar waarom fotografeert Iran het vliegtuig niet gewoon in de lucht? Omdat het hoogstwaarschijnlijk helemaal niet kan vliegen, zoals vliegtuigdeskundigen opmerkten. Wat aan de wereld gepresenteerd werd, is waarschijnlijk een model geweest, dat gedeeltelijk uit plastic bestaat. De cockpit zou veel te klein zijn, de naar onderen gebogen vleugels niet mogelijk voor dit type vliegtuig – en een nabrander zou de structuur van het vliegtuig doen smelten.

Het is niet de eerste public relations catastrofe van het regime. Toen de Iraanse staatstelevisie jubelde dat men een aap de ruimte in zou hebben geschoten, merkten aandachtige waarnemers al snel: op de foto´s zijn twee verschillende apen te zien. Of eentje van hen daadwerkelijk in de ruimte was, is nog steeds onduidelijk.

Foto´s vervalst

Nog een ander voorbeeld? In het jaar 2008 testte Iran raketten voor de middellange en lange afstand. De door het persbureau van de staat verspreide foto kon het echter ook niet stellen zonder fotobewerking. Kritische waarnemers van de foto viel het namelijk op dat twee middellange afstandsraketten exact dezelfde straal uitlaatgassen lieten zien. En: het opgewaaide zand van de derde en vierde raket vormt exact dezelfde wolken.

En dan is er nog de loodrecht startende drone, die Iran als nieuwe uitvinding bejubelde. En waar ging het daarbij om? Natuurlijk: een bewerkte foto van een Japanse universiteit.

-- Reacties gesloten.