• Woensdag, 20 September 2017
  • 29 Elul, 5777

Likoed Nederland

Arabische en Joodse familie wisselen nieren uit

Vrijdag, Mei 31, 2013 / Last Modified: Zondag, Februari 1, 2015

Vertaald uit het Ivriet door NieuwsIforIsrael, 31 mei 2013.

nieren

In het Israëlische Rambam ziekenhuis in Haifa, gebeuren nier transplantaties waarbij Arabische patiënten nieren afstaan aan Joden en omgekeerd.

Rasha Akrat, een Arabische vrouw uit Haifa, doneerde een nier aan David Ben Yair (57), een Joodse man uit een stad in de buurt van Haifa. Shmuel, de zoon van David, doneerde een nier aan Muhammed Akrat (32) uit Haifa, de echtgenoot van Rasha, Muhammed zegt: “Vanaf nu zijn we aan elkaar verbonden”.

Nog geen week geleden kenden ze elkaar niet. Maar nu zijn ze met elkaar verbonden in een speciale “levensband” die de controverse tussen Joden en Arabieren wegneemt. In het ziekenhuis liggen ze op dezelfde kamer.

De aanleiding voor deze sterke band tussen de twee families is de wederzijdse donatie van een nier. Aanvankelijk was het de vrouw van Muhammed (30) die een nier doneerde aan David Ben Yair en zo zijn leven redde. Na deze donatie, doneerde de zoon van Ben Yair een nier aan Muhammed.

Volgens artsen van het Rambam ziekenhuis is een dergelijke wederzijdse donatie iets uitzonderlijks en wordt het een “kruistransplantatie” genoemd; dat wil zeggen een wederzijdse transplantatie tussen twee families die niet met elkaar verwant zijn. Dit komt niet vaak voor in Israël. Dokter Ramadan, hoofd van de afdeling Nazorg van nierpatiënten in het Rambam ziekenhuis heeft de eerste contacten gelegd tussen de twee families.

Hij vertelt dat toen hij het idee opperde van een kruistransplantatie, de families direct instemden. Als van iemand het leven in gevaar is, wat kan het hem dan schelen van wie de nier afkomstig is.

Afgelopen dinsdag gingen Rasha en Shmuel tegelijk de naast elkaar liggende operatiekamers binnen. Hun operaties duurden drie uur en daarna werden de nieren klaar gemaakt voor de transplantaties. Direct na hen werden Muhammed en David naar de operatiekamers gebracht. Ook hier duurden de operaties drie uur en werden de nieren met sucsses ingebracht. Hopelijk kunnen ze binnenkort uit het ziekenhuis ontslagen worden.

Recentelijk hebben de vier familieleden elkaar voor het eerst ontmoet. David vertelt dat ze over van alles en nog wat hebben gepraat, over hun kinderen en families en over wat ze hebben doorgemaakt in hun leven. “Muhammed is een fijne man, het lot heeft ons samen gebracht en nu zijn we met elkaar verbonden in ons lichaam en in onze ziel”. Ook zijn kamergenoot Muhammed is vol complimenten. “David is een prima kerel en we vormen echt één familie. We hebben het fijn samen en zorgen voor elkaar. We zijn nu onafscheidelijk met elkaar verbonden”, vertelt hij.

-- Reacties gesloten.