• Zaterdag, 23 September 2017
  • 3 Tishri, 5778

Likoed Nederland

Israëlische economie maakt groeispurt

Maandag, Mei 27, 2013 / Last Modified: Woensdag, Juni 19, 2013

Opinie-artikel van Likoed Nederland op ThePostOnline, 27 mei 2013.

Start-up nation, internationale bestsellerVoorkant van het boek Start-up nation, een internationale bestseller

“Israël is de toonaangevende, grootste en meest veelbelovende investeringsplek buiten de Verenigde Staten.” verkondigde ’s werelds beste belegger Warren Buffett deze maand.

“Mijn nummer één land is Israël. Ik ben niet Joods, maar Israël doet me denken aan de Verenigde Staten na zijn oprichting. De vastberadenheid, motivatie, intelligentie en het initiatief van de mensen zijn opmerkelijk en buitengewoon. Ik geloof enorm in de economie van Israël.”

De cijfers bevestigen de woorden van Warren Buffet. De economische groei in Israël is al jaren hoog en stabiel met 3 a 4% per jaar. Zelfs nu, terwijl de rest van de geïndustrialiseerde wereld in crisis is en al blij is als de groei niet onder nul is.

De basis van dit succes is wetenschap en technologie. Israël besteedt het meeste geld ter wereld per inwoner aan wetenschappelijk onderzoek. Maar liefst zes Israëli’s wonnen de afgelopen tien jaar een Nobelprijs.

 

Israël wordt inmiddels ‘Silicon Wadi’ genoemd

Mede daardoor loopt Israël voorop in alle belangrijke economische sectoren van de toekomst, zoals zonne-energie, medische technologie en computertechnologie. Israël wordt inmiddels ‘Silicon Wadi’ genoemd, omdat het na Silicon Valley in Californië het belangrijkste hightech gebied van de wereld is.

Technologiegiganten als Apple, Intel en Microsoft bouwden hun eerste onderzoeks- en ontwikkelingscentra buiten de VS in Israël. Europese delegaties lopen daarom de deur plat in Israël om de sleutel van dit economisch succes te ontdekken en te kopiëren.

 

Inzake het artikel van Marcel Hulspas

De verwachting is dat de groeispurt van Israël zelfs nog zal versnellen, aangezien Israël zojuist is gestart met het aanboren van enorme gas- en olievoorraden.

Groot was dan ook mijn verbazing over het artikel van Marcel Hulspas “Israël – een failliet idee” op 20 mei op ThePostOnline. Israël is bij lange na niet failliet, het artikel is gebaseerd op een groot aantal misvattingen. De drie belangrijkste:

 

“Israël is de armste der geïndustrialiseerde landen.”

Dit is de ondertitel van het artikel. Hulspas leidt dit af uit het feit dat de inkomensongelijkheid er hoog is. Dat is natuurlijk niet hetzelfde als dat een land arm is. Als we de redenering van Hulspas volgen, dan was communistisch Rusland destijds het rijkste land van de wereld.

Afgezien daarvan, het is simpelweg onjuist: Israëli’s passeerden in 2011 Italianen en Spanjaarden al in welvaart. Met de verwachte economische groei over 2012, 2013 en 2014 – samen circa 11% – komen nu de welvaartsniveaus van Frankrijk en Japan in het vizier. Het armste van de geïndustrialiseerde landen is Israël dus zeker niet, en het wordt juist snel rijker.

 

“Maar het grootste probleem voor de Israëlische economie is dat ze nu al vele decennia lang leeggezogen wordt door de bezetting en kolonisering van de Palestijnse gebieden.”

Ten eerste heeft Hulspas gemist dat er al een jaar of twintig geen bezetting meer is. Sindsdien heeft 97% van de Palestijnen zelfbestuur en is de officiële benaming dan ook gewijzigd van bezette gebieden naar (autonome) Palestijnse Gebieden. Wat er nog wel zijn, zijn de Israëlische uitgaven aan defensie en de beveiliging tegen terreur. Daarvan zullen weinigen ontkennen dat Israël die nodig heeft. Het is bepaald geen vreedzame regio. In alle buurlanden zijn moslimfundamentalistische bewegingen actief, of zelfs al aan de macht.

Ten tweede wordt Israël niet ‘leeggezogen’ door die uitgaven. Door de bovengenoemde hoge economische groei is het aandeel van de defensie-uitgaven in het Israëlische BNP juist gestaag aan het dalen. Uiteraard zijn de defensie-uitgaven er hoger dan in de meeste andere landen, maar met 6,5% is er echt niet sprake van ‘leegzuigen’. Het is zelfs beduidend minder dan in bijvoorbeeld Saoedi-Arabië (10,1%, in een land zonder ‘bezetting’).

 

“Israël – een failliet idee.”

Dat is dus de titel van het artikel. Een paar vergelijkende cijfers laten zien hoe onzinnig deze bewering is:

Verwachte groei 2013: Israël 3% – Nederland 0% – Griekenland -5%.

Werkloosheid 2013: Israël 6,5% (laagste in 30 jaar) – Nederland 8% – Griekenland 27%.

Staatsschuld 2013: Israël 74% – Nederland 74% – Griekenland 176%.

 

Israel is dus een stuk minder failliet dan (bijvoorbeeld) Nederland of Griekenland. Maar dat negeert Marcel Hulspas blijkbaar in zijn ijver om Israël negatief af te schilderen.

Israël heeft integendeel een ijzersterke economische basis. In de woorden van superbelegger Warren Buffett:

“Israël is voor mij het nummer één land om te beleggen, ver voor grotere en rijkere landen. Ik heb in geen enkel ander land belegd. Dat is het sterkst mogelijke teken van vertrouwen, toch?”

 


-- Reacties gesloten.