• Zondag, 22 Oktober 2017
  • 2 Heshvan, 5778

Likoed Nederland

Zwarte Piet en Israël – allebei slachtoffer van de VN-Mensenrechtenraad

Woensdag, Oktober 30, 2013 / Last Modified: Maandag, Augustus 31, 2015

Opinie-artikel van Likoed Nederland, gepubliceerd door ThePostOnline, 30 oktober 2013.

Israelische Zwarte Piet? Nee, het Israelische topmodel Esti MamoIsraëlische Zwarte Piet?
Nee, het Israëlische topmodel Esti Mamo

Deze week veroordeelde VN-onderzoekster Verene Shepherd, die een hoge positie bekleedt binnen de VN-Mensenrechtenraad, ons Sinterklaasfeest als “racistisch”.

Ofschoon haar door de VN gesubsidieerde onderzoek nog moet beginnen en haar werkgroep nog naar Nederland moet komen om het feest mee te maken, stond voor haar de uitkomst al vast. Zij weet nog niets van de situatie, de achtergronden, de historie, de omstandigheden of de beleving van Sinterklaas. Dat maakt haar echter niet uit: Zwarte Piet is al bij voorbaat door de VN-Mensenrechtenraad als racistisch betiteld.

Hoe kan een onderzoeker van de VN-Mensenrechtenraad iets veroordelen zonder dat er enig onderzoek heeft plaats gevonden?

De kwestie rond Sinterklaas en Zwarte Piet is helaas bepaald niet uniek. Zo wordt ook Israël geregeld door de VN-Mensenrechtenraad veroordeeld zonder dat enig (voor)onderzoek heeft plaatsgevonden.

Bijvoorbeeld in de kwestie rond de entering van het Turkse schip de Mavi Marmara, in 2009. Na een oproep daartoe van de radicaal-islamitische terreurorganisatie Hamas veroordeelde de VN-Mensenrechtenraad al binnen 48 uur – dus ook zonder enig onderzoek – “de schandalige aanval van Israël “.
Het grondige onderzoek van de Verenigde Naties daarna met betrekking tot de entering van de Mavi Marmara stelde Israël daarentegen grotendeels in het gelijk. Hoe voorbarig kun je dus als VN-Mensenrechtenraad zijn?
De verklaring voor bovenstaande absurditeiten is dat de leden van de VN-Mensenrechtenraad gekozen worden uit de aangesloten landen. De VN-Mensenrechtenraad is volledig ‘gekaapt’ door – veelal islamitische – dictaturen. Waardoor de VN-Mensenrechtenraad de afgelopen jaren wel tot heel erg vreemde veroordelingen en conclusies is gekomen:

Landen als Cuba, China, Pakistan en Saoedi-Arabië zijn lid van de VN-Mensenrechtenraad. Landen waar minderheden zwaar worden gediscrimineerd, vrouwen worden onderdrukt, en homoseksuelen worden opgehangen. Deze landen werken samen om juist de democratieën te laten veroordelen, om zo de aandacht af te leiden van hun eigen grove schendingen van de mensenrechten. De VN maken zich eigenlijk volledig belachelijk als het om de mensenrechten gaat, door dit soort landen tot de VN-Mensenrechtenraad toe te laten.

Eigenlijk is het dus wel goed dat de VN-Mensenrechtenraad Sinterklaas heeft veroordeeld. Zo komt u te weten dat – hoe bizar – de VN-Mensenrechtenraad eigenlijk totaal niet geïnteresseerd is in mensenrechten.

Het wordt tijd dat de VN-Mensenrechtenraad, die ook door de Nederlandse belastingbetaler in leven wordt gehouden, zich echt serieus aan de mensenrechten gaat bezighouden. Zich moet gaan focussen op de echte problemen in de wereld, zoals de bloedbaden in Syrië.

En het bekritiseren van Zwarte Piet en een democratie als Israël achterwege moet gaan laten. Voor dat soort flauwekul zijn de mensenrechten veel te belangrijk.

-- Reacties gesloten.