• Dinsdag, 26 Maart 2019
  • 19 Adar II, 5779

Likoed Nederland

Is Vitens neutraal?

Zaterdag, December 14, 2013 / Last Modified: Zondag, Januari 7, 2018

Open brief van Likoed Nederland aan de directie van Vitens – mevrouw L.C.A. Declercq MSc en de heer drs. W.J.H. Odding, 13 december 2013.

Met verbazing hebben wij kennis genomen van het feit dat Vitens de samenwerking met het Israëlische waterbedrijf Mekorot stopt.

Een dag nadat de Palestijnen en Israël een waterakkoord sloten over de Dode Zee, zei u de samenwerking met Mekorot te willen stoppen omdat Vitens “groot belang hecht aan integriteit en zich wil houden aan (inter)nationale wet- en regelgeving”.
Bovendien kunnen volgens Vitens “toekomstige gezamenlijke projecten niet los kunnen worden gezien van de politieke context. En: “wij willen graag neutraal blijven.”

Als Vitens samenwerkt met Mekorot dan houdt Vitens zich keurig aan alle internationale- en nationale regels.
Ook als Mekorot water levert aan christenen, atheïsten, joden, agnosten en moslims die op de Westbank wonen. Want volgens een recente uitspraak van het Franse Gerechtshof van Versailles is dit gebied helemaal niet illegaal door Israël bezet.

Israël zou volgens het Gerechtshof juist in overtreding zijn van het internationaal recht, als het geen nutsvoorzieningen zou leveren aan bewoners van het gebied. Daarvan zouden Arabieren trouwens het grootste slachtoffer zijn, en een zodanige benadeling en discriminatie wil toch niemand?

Vitens is ook actief in bijvoorbeeld Ethiopië en Vietnam.
Ethiopië bestuurt de steden Badme, Bure en Tsorona-Zalambessa, wat door Eritrea betwist wordt. Vietnam en Cambodja liggen zelfs over acht
gebieden in de clinch. Houdt uw beleidswijziging daarom ook het opzeggen van de samenwerking met deze landen in?
Zo nee, waarom alleen die met een bedrijf uit het enige joodse land?

Vietnam is trouwens tevens een communistische niet-democratische dictatuur die massaal de mensenrechten schendt. Waar politieke dissidenten worden opgesloten in dwangarbeidkampen en persvrijheid niet bestaat.
Vreemd genoeg wil Vitens niet langer samenwerken met het democratische Israël, maar wel met het dictatoriale Vietnam.
Kunt u uitleggen waarom u in Vietnam projecten wel los kan zien van de politieke context?

Of wat te denken van de Palestijnen zelf. U nam deel aan de recente handelsmissie naar de Palestijnse gebieden, ook ten behoeve van het Palestijnse waterbedrijf in de Gazastrook CMWU. Dat wordt bestuurd door de terroristen van Hamas, die continu verkondigen dat Israël vernietigd moet worden.
Kunt u ons uitleggen waarom u dit ziet als “los van de politieke context” en “neutraal blijven”, waar u dit in het geval van Israël niet mogelijk acht?

Israël is geen perfect land. Maar net als Australië, Estland en Portugal een gewone westerse democratie. Het is merkwaardig dat een bedrijf als Vitens wel vol passie samen wil werken met een dictatuur als Vietnam of een land als India, waar homoseksualiteit bij wet verboden is, maar niet met Israël, waar jaarlijks de grootste Gay-pride van het Midden-Oosten wordt georganiseerd

Wat is er nu neutraler en meer integer om mee te werken aan (Israëlische) projecten die iedereen voorzien van schoon drinkwater, zonder aanzien des persoons? Het zou Vitens daarom sieren als zij haar beslissing om niet langer met Mekorot samen te werken zou herzien.
Zodat moslims, joden en christenen schoon water kunnen blijven drinken, met hulp van Nederland en Vitens!

 

-- Reacties gesloten.