• Donderdag, 21 September 2017
  • 1 Tishri, 5778

Likoed Nederland

Israël nu sterker dan Nederland

Zondag, Januari 26, 2014 / Last Modified: Vrijdag, Februari 21, 2014

Door Ari Yashar. Vertaling: Brabosh, 26 januari 2014.

world power 2012

Israël, de kleine natie die de geschiedenis trotseerde om terug tot leven te komen na 2000 jaar ballingschap, behoort tot de Top 10 van sterkste landen in de wereld volgens een recent onderzoek.

Toevoeging Likoed Nederland: ondanks het feit dat Israël maar 8 miljoen inwoners heeft, passeert het landen met veel en veel grotere bevolkingen, zoals Italië, Spanje, Turkije, Brazilië en Nederland.

Market Business News meldde onlangs op de 2012 National Power Index (NPI), uitgebracht door de Stichting voor Onderzoek naar Nationale Veiligheid (FNSR), een in New Delhi gevestigde denktank. De studie is een volledig herziene versie van de vorige indexen gepubliceerd in India’s National Security Jaaroverzicht (INSAR) sinds 2002.

Volgens het onderzoek, behaalde Israël een 32,19 NPI ranking, waardoor het op de tiende plaats prijkt op de lijst van ‘s werelds sterkste landen. Het NPI is een kwantificering van de macht van een land, dat wil zeggen het vermogen om invloed uit te oefenen op mondiale gebeurtenissen. De rangschikking is gebaseerd op een composiet van indexen van statistische analyses op het gebied van economie, leger, diplomatie, technologie en bevolking. Elke factor heeft een bepaald gewicht en de samengestelde index bevat een gedetailleerde analyse van de individuele componenten.

Het onderzoek beoordeelt Israël als een land met 8 miljoen inwoners, met een BBP van $ 272 miljard en 176.500 actieve militairen.
Israël staat volgens zijn militaire capaciteit gerangschikt op de 6de plaats in de wereld en volgens zijn technologische capaciteiten op de 4de plaats.

Economisch staat het op de 25ste plaats; op de 17de plaats naar de bevolking en op de 19de plaats inzake buitenlandse zaken.

De index studie merkt op dat Israël het sterkste leger heeft in het Midden-Oosten en een van de wereldleiders is in technologie en wetenschap.
De studie merkt ook op dat Israël op de 15de plaats staat op de ontwikkelingsindex van de Verenigde Naties, ter illustratie van de hoge levenskwaliteit in de Joodse staat.

Niet verwonderlijk, dat de Verenigde Staten de lijst aanvoert van machtigste naties, met een NPI ranking op 77,77. De VS wordt gevolgd door China (58,66) en Rusland (43.36). De overige landen op de lijst waren Frankrijk, Japan, het Verenigd Koninkrijk, Duitsland, India en Canada in die volgorde. Een kaart (afbeelding) toont de 10 leidende machten in opgelichte kleuren, met inbegrip van het kleine staatje Israël tussen al die enorme andere sterke naties van de wereld.

Premier Benjamin Netanjahoe moedigde deze week op het World Economic Forum in Davos, Zwitserland, aan om te investeren in Israël deze week, de innovatie van Israël lovend in de ontwikkeling van “meer conceptuele producten per hoofd van de bevolking dan enig ander volk op aarde.” 

-- Reacties gesloten.