• Woensdag, 20 September 2017
  • 29 Elul, 5777

Likoed Nederland

Israël haters scoren – in het verkeerde doel

Maandag, Maart 10, 2014 / Last Modified: Woensdag, Maart 12, 2014

Opinie-artikel van Likoed Nederland, gepubliceerd op De Dagelijkse Standaard, 10 maart 2013.

rode kaart

Afgelopen woensdag was er een voetbalwedstrijd van jong Oranje tegen jong Israel. En zoals altijd als er zich iets met Israël in Nederland afspeelt, was er een groep Israël-haters op af gekomen om te demonstreren.

Bijgaand ziet u de foto van de demonstranten van een aantal anti-Israël organisaties voor het Telstar stadion in IJmuiden. Op de spandoeken ontbrak gewoontegetrouw niet de onzinnige, antisemitische ‘apartheid’ beschuldiging.

Juist voetbal laat zien hoe onzinnig die bewering is. In Zuid-Afrika waren er gescheiden voetbalteams, als resultaat van de systematische apartheid, maar dit is in Israël helemaal niet het geval. Zowel de clubteams als het nationale elftal bestaan uit gemengde teams van Joden en Arabieren, christenen en moslims.

Zoals vaker gebeurt, is er hier sprake van Arabische projectie: het eigen gedrag wordt ten onrechte op Israël geprojecteerd. Want Arabieren praktiseren wel discriminatie tegen Joden, ook in het voetbal.

Het overkwam afgelopen januari nog de Joodse speler Dan Mori, die geweerd werd bij een trainingskamp van Vitesse in de Verenigde Arabische Emiraten.

Hetzelfde gebeurde toen FC Barcelona afgelopen zomer wilde proberen om door middel van voetbal Palestijnen en Israëli’s nader tot elkaar te brengen, door met hen gezamenlijk te voetballen. Dit stuitte op afschuw en een officieel verbod bij de Palestijnen. De voorzitter van de Palestijnse voetbalbond Jibril Rajoub verklaarde op de Palestijnse televisie:

“Iedereen die toetreedt tot gezamenlijke activiteiten met de Israëli’s zal ik schrappen van de lidmaatschapslijsten van de Bond, of het nu een speler, een coach, een scheidsrechter of – Allah verhoede – een team betreft.”

Diezelfde bondsvoorzitter legde een jaar eerder op de Palestijnse televisie uit waarom zijn bestuursleden zich het liefst in helikopters laten vervoeren: “zodat ze geen Joden, geen duivels, geen zionistische klootzakken hoeven tegen te komen.”

Dit zijn daadwerkelijke voorbeelden, van echte apartheid. Maar voor deze Arabische rassenhaat zijn de anti-Israël demonstranten blind.

Ongetwijfeld tot hun verdriet won de Israëlische ploeg trouwens met 1-0 van jong Oranje. Tot overmaat van ramp voor hen werd het enige, dus winnende doelpunt gemaakt door een islamitische, Arabisch-Israëlische speler; Kenneth Hassan Saief. Hij speelt ook bij een Israëlische club, Hapoel Ironi Nir Ramat Hasharon F.C.

Hun volstrekt onzinnige apartheid-bewering werd dus ter plekke – slechts een paar meter achter hun rug – weerlegd.

Maar dat zal hen er vermoedelijk niet van weerhouden om hun leugen te blijven verspreiden.

 

-- Reacties gesloten.