• Donderdag, 21 September 2017
  • 1 Tishri, 5778

Likoed Nederland

Wil je miljardair worden? Ga naar Israël!

Donderdag, Mei 15, 2014 / Last Modified: Vrijdag, Mei 16, 2014

Door David Shamah. Ingekorte vertaling: Likoed Nederland.

Billionaire

Aspirant miljardairs moeten overwegen om naar Israël te verhuizen, volgens een rapport van het Britse ‘Centre for Policy Studies’. Hun studie onderzocht waar het beste klimaat bestaat voor ‘super-ondernemers’. Het definieert dat als miljardairs die op de lijst van Forbes staan van ’s werelds rijkste mensen en die dat fortuin zelf hebben verdiend (dus niet door een erfenis).

Israël is dan het op één na beste land ter wereld, achter Hongkong.

In het rapport “Super-ondernemers – hoe kan je ze krijgen” staat dat Israël over de juiste omgeving beschikt voor het krijgen van miljardairs. Die zijn slechts het topje van de ijsberg van een samenleving die ondernemen, innovatie en onderwijs stimuleert en die ondernemers in de gelegenheid stelt om innovaties te ontwikkelen die welvaart creëren.

Uit het onderzoek in de 34 lidstaten van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) blijkt dat Israël ongeveer twee miljardairs per miljoen mensen heeft. Derde op de lijst is de Verenigde Staten, met ongeveer 1,4 miljardairs per miljoen mensen, gevolgd door Zwitserland (1,3), Singapore en Noorwegen (1,2).

Zestien ‘selfmade’ miljardairs op een bevolking van acht miljoen zouden dat door erfenis, geluk of criminele activiteiten kunnen zijn, maar het centrum heeft de lijst daarvoor geschoond.

In totaal blijken de miljardairs van de wereldlijst de oprichters te zijn van de helft van alle grootste nieuwe ondernemingen opgericht na de Tweede Wereldoorlog.

Israël heeft het juiste klimaat voor het ontstaan van miljardairs, volgens het rapport.

Eén factor van succesvol ondernemerschap is om meer zakelijke ideeën en initiatieven te hebben. Veel Israëlische ondernemers die succesvolle hightech bedrijven hebben opgericht, starten later weer andere bedrijven.

Verder is Israël actief in bedrijfstakken die gunstig zijn: “Je hebt meer kans om miljardair te worden als je dit doet in een snel groeiende (nieuwe) bedrijfstak – zoals biotechnologie en informatietechnologie dat waren in de afgelopen decennia.”
Volgens het Israëlische Centraal Bureau voor de Statistiek betrof ongeveer de helft van de export van Israël slechts die twee terreinen.

Een derde belangrijke factor is het onderwijs. Zo blijkt slechts 16 procent van de Amerikaanse miljardairs geen hogere opleiding te hebben.
En het kleine Israël beschikt over drie van de top-100 universiteiten in de wereld: de Hebrew University, het Technion en het Weizmann Institute.

 

-- Reacties gesloten.