• Zaterdag, 23 September 2017
  • 3 Tishri, 5778

Likoed Nederland

Gazanen getuigen van hun woede op Hamas

Maandag, September 29, 2014 / Last Modified: Donderdag, Oktober 2, 2014

Door Mudar Zahran, een leider van de Palestijnen in Jordanië. Vertaling: Wim Jongman, 29 september 2014.

Executies door Hamasstrijders op straat in GazaExecuties door Hamasstrijders op straat in Gaza

Terwijl de media in de wereld Israël beschuldigt voor de dood van burgers in Gaza tijdens Operatie Protective Edge, besloten Gazanen zelf om te laten te horen wat ze te zeggen hadden.
Ze spraken over de wreedheden van Hamas en de oorlogsmisdaden die Hamas pleegde met het doden van burgers van hun eigen bevolking.

Hoewel de inwoners van Gaza bang zijn voor de wraak van Hamas en ze bang waren om met de media te spreken, hebben vrienden op de Westelijke Jordaanoever deze verhalen opgetekend van familieleden in Gaza.

Een gerenommeerd academicus in Gaza, die sprak op voorwaarde van anonimiteit, zei dat zodra iemand heeft gesproken met een westerse journalist, hij meteen werd ondervraagd door Hamas en beschuldigd van ‘communicatie met de Mossad’:

“Hamas zorgt ervoor dat de gemiddelde Gazaan niet met een westerse journalist zal praten – of eigenlijk met geen enkele journalist.
Hamas wil niet dat de waarheid over Gaza naar buiten komt. Hamas terroriseert en doodt ons net als Daesh [ISIS] terroriseert en de Irakezen doodt. Hamas is een dictatuur die ons doodt. De inwoners van Gaza die je op tv ziet en die Hamas prijzen zijn of Hamas-leden of mensen die te bang zijn om Hamas tegen te spreken. Weinig buitenlandse [Westerse] journalisten waren waarschijnlijk in staat om te rapporteren wat de inwoners van Gaza denken over Hamas.”

Op de vraag wat de inwoners van Gaza dan denken over Hamas, zei hij:

“Hetzelfde als de Irakezen dachten over Saddam voordat hij werd omvergeworpen. Hij won nog met iets van 90% de presidentsverkiezingen. Indien Hamas vandaag valt in Gaza, zullen de mensen hier doen wat de Irakezen deden met het standbeeld van Saddam toen hij viel. Maar ook al zijn westerse journalisten niet in staat geweest om vrij met de inwoners van Gaza te spreken, ze moeten nog wel steeds een verhaal sturen naar hun redactie aan het einde van de dag. Dus voor hen is het gewoon makkelijker en veiliger om vast te houden aan de officiële lijn.”

En Israël beschuldigen?

“Ik weet er niet veel over. Meer zoiets als: ‘het is nooit de schuld van Hamas!’ Hamas maakte een statement: Oppositie tegen Hamas betekent de dood. Hamas is een dictatuur die ons doodt.”

M., journalist, bevestigde die mening:

“Ik geloof niet dat een van de mensen die Hamas heeft gedood in de afgelopen weken ‘Israëlische spionnen’ waren. Hamas heeft veel mensen gedood vanwege kritiek, en beweerde vervolgens dat ze verraders waren en voor Israël werkten tijdens de oorlog.”

D., winkeleigenaar:

“Er waren twee grote protesten tegen Hamas in de derde week van de oorlog. Toen de Hamas-strijders het vuur openden op de demonstranten in het Bait Hanoun gebied en in Shijaiya, waren er vijf op slag dood. Dat zag ik met mijn eigen ogen. Velen raakten gewond. Een arts in het Shifa ziekenhuis vertelde me dat er 35 werden gedood in beide protesten. Hij was er bij en zag hun lichamen in het lijkenhuis.”

Academicus, afgestudeerd aan een Westerse universiteit:

“Hamas heeft demonstranten vermoord, daar bestaat geen twijfel over. Maar we kunnen niet bevestigen hoeveel er werkelijk zijn vermoord. Als ik moet schatten, is het aantal meer dan werd gemeld. Ik ben ervan overtuigd dat niet al die 21 mannen die Hamas heeft gedood op 22 augustus samenwerkten met Israël. Hamas doodde die mannen omdat het werd verzwakt door de Israëlische aanvallen en zich bedreigd voelden. Ze begonnen een heksenjacht. Ze arresteerden iedereen die zich daartegen verzette en moest een paar voorbeelden stellen om de mensen bang te maken die zich tegen Hamas keerden.
De Hamas-tactiek werkte. Nu zijn de inwoners van Gaza bang om tegen Hamas te spreken, zelfs in het bijzijn van hun eigen familieleden. Inwoners van Gaza zijn waarschijnlijk bang om Hamas te bekritiseren zelfs als ze slapen!”

Hamas doodde zelfs een van haar leiders, Ayman Taha, en gaf Israël de schuld daarvoor. S., een Gazaanse politiek activist:

“Taha zat al in een Hamas gevangenis voordat de Israëlische operaties waren gestart. Hamas heeft hem gevangen en gemarteld omdat hij kritisch was over het radicale beleid. Hij had Hamas gewaarschuwd om niet mee te werken met Qatar en Iran. Ooggetuigen zeiden dat ze zagen hoe Hamas-militanten hem om het leven brachten in de tuin van het Shifa ziekenhuis in Gaza, hem dood schoten. Zij brachten het verminkte lichaam in het zicht van de kijkers en kleine kinderen en lieten hem een paar uur liggen op de binnenplaats van het ziekenhuis alvorens het personeel hem meenam naar het lijkenhuis.”

A., een Fatah-lid in Gaza, sprak over Skype – en was bang dat Hamas de telefoonlijnen zou onderscheppen:

“Nog voor de Israëlische operatie begon, heeft Hamas 400 van onze leden opgepakt, en ook andere politieke oppositiefiguren. Ik zou niet verbaasd zijn als Hamas ze allemaal doodde en vervolgens beweerde dat ze werden gedood door de Israëlische bombardementen. Hamas heeft al een man onthoofd die bekend was om zijn mening op de 22e dag van de oorlog. Het meldde toen op zijn Facebook-pagina dat hij werd betrapt bij het verzenden informatie naar de inlichtingendiensten van Israël. Indien Hamas je niet mag, om welke reden dan ook, is alles wat het hoeft te doen, beweren dat je een Mossad-agent bent en ze vermoorden je.”

S., een medisch medewerker:

“Het Israëlische leger stuurt waarschuwingen aan mensen [inwoners van Gaza] om de gebouwen te evacueren voordat er een aanval kwam. De Israëli’s ofwel bellen, of ze sturen een SMS-bericht. Soms doen ze het een paar keer om ervoor te zorgen dat iedereen is geëvacueerd.
Een strikt beleid van Hamas was echter om ons niet in staat te stellen ons te laten evacueren. Veel mensen zijn vermoord, doordat ze opgesloten zaten in hun huizen door de Hamas-militanten. Hamas-officials hebben op Al-Quds TV regelmatig gewaarschuwd dat de inwoners van Gaza hun huizen niet mogen verlaten.
Hamas-militanten zouden de uitgangen van plaatsen waar de bewoners werd gevraagd om te evacueren, blokkeren. In het Shijaiya gebied ontvingen mensen waarschuwingen van de Israëli’s en probeerden om uit het gebied te evacueren, maar Hamas-militanten blokkeerden de uitgangen en bevalen de mensen om terug te keren naar hun huizen. Sommige van de mensen hadden geen andere keuze dan om terug te keren in de richting van de Israëli’s met de vraag om bescherming voor hun families. Hamas schoot sommige van die mensen dood als ze wegliepen; de rest werd gedwongen om terug te keren naar hun huizen en te worden gebombardeerd. Dit is hoe het Shijaiya-bloedbad tot stand kwam. Meer dan 100 mensen werden er bij gedood.”

Een andere Gazaanse journalist, D.:

“Hamas vuurde raketten van naast de woningen. Hamas liep van het ene huis naar het andere. Hamas loog toen het beweerde dat het schoot vanuit de niet-bevolkte gebieden. Om de zaken nog erger te maken voor ons, wilde Hamas zelfs vuren vanaf de balkons van de woningen en probeerde om de Israëli’s in de deur-tot-deur gevechten en straatgevechten te betrekken.
Het was een doodvonnis voor alle burgers hier.
Zij vuurden raketten af en vervolgens renden ze snel weg, waardoor wij aan de Israëlische bommen bloot stonden voor wat zij deden. Het zijn lafaards. Indien Hamas-militanten niet bang zijn om te sterven, waarom lopen ze dan weg nadat ze raketten afvuurden vanuit onze huizen? Waarom blijven ze niet en sterven ze samen met ons? Zijn ze bang om te sterven en naar de hemel te gaan? Is dat niet wat ze beweren ze dat willen?”

K, afgestudeerd aan een Egyptische universiteit:

“Toen mensen stopten met te luisteren naar de Hamas-orders om niet te evacueren en toch begonnen met het verlaten van hun huizen, stelde Hamas een avondklok in: iedereen die in de straat liep werd neergeschoten, zonder vragen te stellen, om op die manier ervoor te zorgen dat mensen in hun huizen moesten blijven, ook als die zouden worden gebombardeerd.
God zal Hamas vragen op de dag des oordeels naar het bloed van die vermoorden.
Hamas hield de hele bevolking van Gaza als menselijk schild. Mijn antwoord aan jou is ja.”

De Palestijnse president Mahmoud Abbas bevestigde aan de pers op 6 september dat Hamas 120 Fatah-leden die de avondklok braken had gedood.

T., een voormalig hoofd op een Hamas ministerie:

“Hamas vuurde vanuit burger-gebieden voor een goede reden: De Israëli’s bellen de burgers en geven ze tien minuten om te evacueren. Dit geeft Hamas tijd om nog een raket af te schieten en weg te lopen.”
Sommige mensen zeggen dat Hamas wilde dat burgers gedood werden om wereldwijde sympathie te winnen, maar ik geloof dat dit niet de belangrijkste reden is. Ik denk dat de reden is dat als alle mensen hun huizen mochten verlaten, ze allemaal naar bepaalde gebieden in Gaza waren gegaan. Als dat gebeurd was, zou de rest van Gaza zonder burgers geweest zijn, en de Israëli’s zouden in staat geweest zijn om Hamas te raken zonder zorgen te hebben over de burgers in al die lege gebieden. Hamas wilde de burgers juist overal hebben om de Israëli’s te verwarren en hun operaties moeilijker te maken. “

S., een Gazaanse zakenman:

“Het staakt-het-vuren dat Hamas was overeengekomen werd uitgevoerd onder dezelfde voorwaarden die de Egyptenaren en de Israëli’s hebben aangeboden al tijdens de tweede week van de oorlog – nadat nog slechts 160 inwoners van Gaza waren gedood. Waarom heeft Hamas gewacht tot er 2.200 werden gedood, en accepteerde het dan hetzelfde aanbod?
Hamas heeft de wereld gechanteerd met de gedode Gaza-burgers om het er uit te laten uitzien als vrijheidsstrijders tegen het kwade Israël.
Hamas toonde de inwoners van Gaza dat het niets gaf om hun bloed en hun kinderen, en waarom zou Hamas het kunnen schelen? Haar leiders zitten ofwel in herenhuizen in Qatar of in villa’s in Jordanië. Mashaal [Khaled Mashaal, het hoofd van Hamas] is in Qatar, Mohammad Nazzal zit in Jordanië en Abu Marzouk in Caïro.
Waarom zouden ze een staakt-het-vuren willen zoals een ieder hier in Gaza wil?
Iedereen hier vraagt zich af waarom Hamas zoveel wapenstilstanden heeft afgewezen. Hamas weet dat het niet het leger van Israël kan verslaan, dus waarom blijven vechten, het antwoord is simpel: Hamas wilde dat we werden afgeslacht, zodat ze de media-oorlog tegen Israël kon winnen met het tonen van onze dode kinderen op tv en dan geld krijgen uit Qatar.”

S.:

“De inwoners van Gaza zijn niet dom. We zeggen nu tegen Hamas: Of je brengt de overwinning en de bevrijding van Palestina zoals je beweert, of je vertrekt gewoon uit Gaza en geeft het misschien terug aan de Palestijnse Autoriteit of zelfs aan Israël – of zelfs Egypte. Wij hebben genoeg gekregen van de Hamas-hallucinaties en -beloften die nooit uitkomen.”

O., een onderzoeker die woont in de tweede grootste stad in de Gazastrook, Khan Younis:

“De meesten van ons zien Hamas als te radicaal en te koppig, vooral de manier waarop de wapenstilstanden die werden aangeboden door Israël werden geweigerd. Ze weigerden zelfs een 24-uurs-wapenstilstand tijdens de derde week van de oorlog. Zij onthielden ons zelfs een 24-uur-stilte om de doden te begraven.
Zelfs sommige Hamas-getrouwen hier vragen waarom Hamas meerdere wapenstilstanden weigerde en ons lijden verlengde. Hamas deed dit met opzet, want Hamas is een slaaf van Qatar. Qatar wil dat de oorlog doorgaat, want het is een terroristisch islamitisch land, en Hamas wil meer van ons doden om hun meesters in Qatar te sussen.
Laten we realistisch zijn, Hamas staat er nu slecht voor. Israël heeft de meeste tunnels vernietigd. Dat is de reden waarom Hamas de wapenstilstandsgesprekken in Caïro moest aanvaarden. Waren de klappen van de Israëli’s naar Hamas niet zo pijnlijk geweest, dan zou Hamas in de eerste plaats niet hebben onderhandeld.
Tegelijkertijd vraagt Hamas aan Israël het onmogelijke, zoals een open zeehaven en een luchthaven. Israël zal dit nooit toestaan, en Hamas weet dit, maar Hamas is misschien wel bezig met het kopen van tijd door het opwerpen van deze eisen. Je moet in gedachten houden dat Hamas zich niet bezig houdt met onze voorwaarden als inwoners van Gaza. Het zijn immers onze kinderen die sterven, niet de kinderen van de leiders van Hamas.
Hamas is nu verzwakt, en ik geloof dat men het grootste deel van de tunnels heeft verloren. Het Israëlische Iron Dome vernietigde zo veel van hun raketten voordat ze in Israël waren geland; en dat is de reden waarom Hamas meedogenloos is met de inwoners van Gaza.
Toen Hamas mensen blokkeerde in hun woningen om te worden gebombardeerd, toen het mensen doodde die protesteerden tegen hen en toen het vermeende verraders vermoordde zonder zelfs een spoor van bewijs, dat zijn oorlogsmisdaden.”

A., een leraar:

“Ik ken geen enkele Gazaan die pro-Hamas is op dit moment, met uitzondering van hen die op de loonlijst staan. Hamas handhaaft zijn controle hier door middel van een militaire dictatuur, net als in Noord-Korea. Mensen zullen gedood worden als ze protesteren. Zelfs inwoners van Gaza die in het buitenland wonen zijn bang om Hamas te bekritiseren, omdat Hamas wraak zal nemen op hun familieleden die hier wonen.”

M., een Gazaanse televisieproducent:

“Natuurlijk ben ik tegen Israël en ik wil hen uit Gaza en uit de Westelijke Jordaanoever hebben, maar ik geloof dat Hamas een nog grotere bedreiging is voor het Palestijnse volk.
Hamas nam Gaza in door ons [Palestijnen] te doden en onze jonge mannen van hoge gebouwen te gooien Dat is wat Hamas is: moord en macht.
Hamas is ook misleiding, de leiders weigerden het Egyptische staakt-het-vuren-voorstel, en toen werden ze hard getroffen door de Israëli’s. Maar toen de oorlog stopte, riepen zij de overwinning uit.
Zelfs de profeet Mohammed, vrede zij met hem, gaf toe toen hij de Ohoud-oorlog verloor [Een oorlog waarin de heidense Arabieren Mohammeds leger versloegen en waarin Mohammed bijna werd vermoord].
Hamas leeft in zijn eigen fantasiewereld. Hamas wil met de dode lichamen ervoor zorgen dat Israël er slecht uit ziet. De media hebben een enorme druk op Israël uitgeoefend voor elke dode in Gaza.
In die zin heeft de Hamas-tactiek gewerkt, en we hebben meer westerse tolerantie van Hamas gezien, vooral in Europa.
Natuurlijk kan het Hamas niets schelen als we allemaal sterven, zolang het zijn doelstellingen maar haalt.
We zijn niet van plan om het leven onder Hamas nog langer te accepteren.
Zelfs als er rust is, en het afvuren stopt, staan we nog onder de genade van Hamas, dat alle eerste levensbehoeften als luxe worden beschouwd. Hamas is alleen bezig met tijdrekken door verder te gaan met de wapenstilstandsgesprekken. Hamas wil geen wapenstilstand. ”
De reden moet je aan de Sjeik van Qatar vragen, niet aan mij. Hij is de afgod van Hamas die hen miljarden geeft en hen vertelt wat te doen.
Moge God Qatar vervloeken.”

Een EHBO-vrijwilliger, E., zei dat Hamas-militanten de dag ervoor 150 vrachtwagens vol hulpgoederen hadden geconfisqueerd. Hij zei dat de leveringen werden geschonken door charitatieve instellingen in de Westelijke Jordaanoever en dat de levering werd doorgelaten door het IDF:

“Deze diefstal ergerde ons allemaal [inwoners van Gaza]. Het Israëlische leger staat toe dat de levering binnenkomt, en Hamas steelt het.
Zo lijkt het dat zelfs de Israëli’s meer zorg voor ons hebben dan Hamas…”
Zij [Hamas] nemen het grootste deel, verkopen dat aan ons, en geven ons de dingen die zij niet willen.”

Een imam van een moskee in Gaza zei dat de kostbaarste delen van de hulp, zoals het water, gestolen is door Hamas.

“De inwoners van Gaza waren dorstig en Hamas stal van de flessen water die gratis bij ons terecht moesten komen, en ze verkochten ze voor 20 Israëlische shekels [ongeveer € 5] voor een grote fles en 10 Israëlische shekels voor een kleine.”

H., die niet wilde dat zijn beroep zou worden vermeld, verloor een van zijn benen in een Israëlische aanval. Ik vroeg hem wie hij dacht dat verantwoordelijk was voor zijn blessure.

“Dat was Hamas. Mijn vader kreeg een SMS-bericht van het Israëlische leger om hem te waarschuwen dat ons gebied zou worden gebombardeerd en Hamas heeft ons verhinderd het te verlaten. Ze zeiden dat er een avondklok was. Een avondklok, kun je dat geloven?
Ik zweer bij God, dat we wraak zullen nemen op Hamas. Ik zweer bij God, dat ik zal staan op mijn andere voet en vechten tegen Hamas.
Zelfs als Israël hen met rust laat, dan doen wij dat niet. Wat had mijn twee jaar oude neefje gedaan om gedood te worden onder het puin van ons huis zodat Khaled Mashaal [Hamasleider die in Qatar woont] gelukkig zou kunnen zijn?
We willen het veranderen ten koste van alles. Ik beweer niet de Israëli’s onschuldig zijn, maar ik weet dat Hamas de raketten heeft afgevuurd vanuit elke bewoonde plek in Gaza.
Als dat niet was om zich te verschuilen achter de burgers, dan was het domheid en roekeloosheid. Niemand die normaal en bij zijn volle verstand is in Gaza steunt Hamas. Mensen hebben ouders, kinderen en vrienden verloren, en ze hebben niets meer te verliezen. Ik denk dat als als we de kans krijgen en de wapens, dat we ons zullen verzetten tegen Hamas.”

K., een Gazaanse onderwijzeres:

“Als Hamas begint met te zorgen voor onze kinderen, zullen wij beginnen met te zorgen voor Hamas.
Hamas heeft een beleid om Israël aan te vallen.
Zodat Israël terug aanvalt, en dat wij worden gedood, en dan krijgt Hamas meer geld van de Arabieren en van Erdogan [president van Turkije].
Mijn zoon heeft autisme. Hij kan niet omgaan met de geluiden van raketten en bommen. Waarom zou ik Hamas steunen, dat dit lijden bij hem veroorzaakt? De inwoners van Gaza hebben genoeg van Hamas gekregen, alle claims dat we Hamas liefhebben zijn gewoon propaganda.
Uit een recente peiling blijkt dat de meesten van ons Hamas steunen, maar dit is niet waar, behalve misschien in de Westelijke Jordaanoever, waar ze nog niet hebben geleefd onder het regime van Hamas. Ik kan het bureau niet beschuldigen van het zelf fabriceren van de peiling, maar mijn veiligste verklaring voor het resultaat is dat de inwoners van Gaza, die zijn ondervraagd, bang zijn om hun ware mening over Hamas te geven. Hamas bewaakt alles hier.
De meeste inwoners van Gaza hebben nu te maken met de nasleep van de oorlog. Bijna 300.000 inwoners van Gaza zijn nu dakloos en Hamas doet niets voor niets. Dus waarom zouden zij of hun uitgebreide families nog liefde voelen voor Hamas? Zou er een zijn met gezond verstand om dat te doen? De meeste inwoners van Gaza zijn boos op Hamas, en de meesten van ons zouden graag zien dat ze vervangen werden door een andere macht.”

Ondanks alles wat Hamas de inwoners van Gaza heeft aangedaan, lijken ze niet veel liefde te hebben – of minder haat – voor Israël.
S., een afgestudeerde van een Amerikaanse universiteit en een voormalig Hamas sympathisant:

“Laat je niet misleiden, inwoners van Gaza zijn niet verliefd op Israël, nog niet, maar ze willen niet meer vechten met Israël.
We willen Israël niet omarmen. We willen gewoon normaal leven, zonder oorlogen.
We willen wonen en werken in Israël, zoals we gewend zijn.
Wij zijn nu onder de Hamas-bezetting, en als je de meesten van ons zou vragen, zouden we in plaats daarvan liever onder de Israëlische bezetting leven. Ik zou blij zijn als Netanjahoe Gaza regeerde, zolang Hamas maar weggaat, en ik denk dat de meeste inwoners van Gaza het op dezelfde manier voelen. We missen de dagen dat we in staat waren om te werken in Israël en goed geld te verdienen, we missen de veiligheid en rust van Israël die het verstrekte toen het hier was.
Maar politiek gesproken denken we dat het nog het beste is van twee kwaden is: Israël en Hamas.”

M., die zijn 11-jarige dochter verloor in een Israëlische bombardement:

“Ik zal ofwel Hamas of Israël niet vergeven dat ik mijn dochter verloor. Als je me vraagt of ik een hekel heb aan Israëliërs, zou mijn antwoord nee zijn, maar zal ik dan houden van hen? Natuurlijk niet. Er is te veel bloed tussen ons, maar ik kan alleen maar hopen dat we op een dag we beiden stappen nemen om onze wonden te helen.
Het kan me niet schelen als zowel Israël en Gaza in de hel branden.”

F., een arts in Gaza:

“Ik wou dat Israël nooit had bestaan, maar als het erop lijkt dat het niet weg zal gaan, zou ik liever werken in Israël, zoals ik vroeger deed voor de eerste Intifada, en niet ertegen vechten.
Hamas’ sympathisanten, apologeten en sussers moeten zich schamen voor het steunen van een terroristische organisatie die burgers, Israëlische en Palestijnse, heeft afgeslacht. Blijkbaar werkt een groep Israëliërs aan het aanklagen van Hamas-leider Khaled Mashaal om terecht te staan bij het Internationaal Strafhof.
Maar misschien zou de hele wereld eens moeten overwegen om de Hamas-leiders te berechten voor misdaden tegen het volk van Gaza.”

 

-- Reacties gesloten.