• Woensdag, 20 September 2017
  • 29 Elul, 5777

Likoed Nederland

Obama kan excuses aanbieden

Dinsdag, Oktober 7, 2014 / Last Modified: Maandag, Oktober 13, 2014

Door David French. Vertaling: Simon de Koning, 7 oktober 2014.

detreloDeze zomer, toen Hamas raketten liet regenen op Israëlische burgers, munitie verborg in scholen en raketten afschoot vanuit moskeeën, scholen en klinieken, had de regering Obama het lef om te zeggen dat het “geschokt” was door de Israëlische aanvallen die onbedoeld burgers doodden, en sprak zelfs van “schandelijk”.

Ik reageerde toe al dat onze regering Israël aan hogere standaarden houdt dan die zij zelf hanteert en van Israëli’s strengere oorlogsregels eist dan Amerikanen.

Nu, terwijl onze eigen bommen vallen in Syrië en burgers omkomen, maakt de regering de eigen regels nog losser.

Het Witte Huis heeft toegegeven dat de strenge normen – die president Obama pas vorig jaar heeft ingesteld om burgerslachtoffers van Amerikaanse drone aanvallen te voorkomen – niet van toepassing zijn op de Amerikaanse militaire operaties in Syrië en Irak.

Een verklaring van het Witte Huis aan Yahoo News bevestigt het ruimere beleid. Dat was in antwoord op vragen over berichten dat maar liefst een dozijn burgers, waaronder vrouwen en jonge kinderen, werden gedood door een Tomahawk raket in het dorp Kafr Daryan in de provincie Idlib in Syrië, op de ochtend van 23 september.

Het dorp wordt door commandanten van de Syrische rebellen commandanten beschreven als een bolwerk van het aan al-Qaida gelieerde Nusra front. Amerikaanse functionarissen denken dat leden van de zogenaamde Khorasan groep bezig zijn met het beramen van aanslagen tegen internationale vliegtuigen.

Voor alle duidelijkheid, ik juich het toe dat de regering de absurde regels loslaat voor het voeren van oorlog. Wanneer een vijand zich verbergt in de burgerbevolking, zijn de daardoor veroorzaakte burgerdoden de morele en juridische verantwoordelijkheid van de vijand, niet van ons. Er mogen geen veilige zones zijn voor jihadisten, geen plek waar ze rustig kunnen schuilen.

Maar ik moet wel op de dubbele standaard wijzen. Als de zelfverdediging van Israël “schandalig” wordt genoemd, hoe omschrijft de regering dan onze eigen aanvallen?

De verbale aanvallen van de regering op Israël waren niet alleen juridisch ongegrond, ze waren ook moreel verwerpelijk.
De president van de Verenigde Staten dient de mannen en vrouwen van het Israëlische leger excuses te maken – mannen en vrouwen die hun leven riskeerden en offerden bij het vechten tegen dezelfde jihad.

-- Reacties gesloten.