• Woensdag, 20 September 2017
  • 29 Elul, 5777

Likoed Nederland

Palestijnen: Voetbal is misdaad tegen de menselijkheid

Zondag, Oktober 5, 2014 / Last Modified: Dinsdag, Oktober 7, 2014

Door: Israelity.

voetbal vrede

De voormalige Israëlische president Shimon Peres dacht met het organiseren van een vriendschappelijke voetbalwedstrijd tussen Israëlische en Palestijnse kinderen met een mooi initiatief te komen. Maar volgens Jibril Rajoub, vooraanstaand leider van de Palestijnse Fatahpartij van president Abbas, was het duel namelijk een ‘misdaad tegen de mensheid’.

Ruim 80 kinderen uit Sderot en Hebron deden mee aan het vredesinitiatief van Peres, dat onderdeel is van een campagne van het Peres Center for Peace. Sderot is een Israëlisch stadje dat vlakbij de Gazastrook ligt en dus in de vuurlinie van terreurbeweging Hamas. Hebron is een plaats die onder controle staat van de Palestijnse Autoriteit. Vlakbij Hebron werden afgelopen juni drie Israëlische tieners ontvoerd en gedood. De wedstrijd was erop gericht om meer onderling begrip te kweken tussen Israëlische en Palestijnse kinderen. Peres:

“Voetbalwedstrijden worden niet gespeeld tegen elkaar, maar mét elkaar. Israëlische kinderen uit de omgeving van de Gazastrook die hier zijn gekomen om te spelen met Palestijnse kinderen, symboliseren de hoop op vrede. Ze hebben een moeilijke zomer doorstaan, maar hopelijk staat het nieuwe schooljaar in het teken van samen sporten en dialoog.”

Issa Abu Hamid, de coach van de Palestijnse kinderen zei dat het hem veel deed om Israëlische en Palestijnse kinderen samen op te zien trekken:

“In de afgelopen maanden waren we door de oorlog verhinderd om elkaar te ontmoeten, maar ik hoop dat we op dit veld iets nieuws kunnen beginnen en weer samen in een vriendschappelijke sfeer gaan genieten van een potje voetbal.”

Daar is Rajoub, die namens de Palestijnse Autoriteit in de Palestijnse Hoge Raad voor Sport en Jeugdzaken zit, het duidelijk niet mee eens. In een bericht op zijn Facebookpagina zei hij dat verzet tegen gezamenlijke sportevenementen met Israëlische en Palestijnse kinderen het officiële beleid van de Palestijnse Autoriteit is. Eerder viel Rajoub al op door te stellen dat de Palestijnse Autoriteit ervoor kiest om politieke steun te verlenen aan Arabieren die Joden willen afslachten.

De kritiek van Abd Al-Salam, lid van het Palestijnse Olympisch Comité, was ook niet mals. Hij eiste dat de Palestijnse regering in Ramallah de coach van het team van de Palestijnse kinderen vervolgt als een ‘verrader’.

 

NB Deze Rajoub is voorzitter van de Palestijnse voetbalbond en wil als zodanig dat Israël geschrapt wordt als lid van de FIFA – vanwege ‘racisme’!

 

 

-- Reacties gesloten.