• Donderdag, 21 September 2017
  • 1 Tishri, 5778

Likoed Nederland

Palestijnse president Abbas spoort aan tot geweld

Woensdag, November 5, 2014 / Last Modified: Zaterdag, November 8, 2014

Persbericht van Likoed Nederland, 5 november 2014.

Israël verkracht moskee op de Tempelberg (publicatie van de Palestijnse Autoriteit)Israël verkracht moskee op de Tempelberg (publicatie van de Palestijnse Autoriteit)

De Palestijnse president Abbas blijkt het geweld in Jeruzalem stevig aan te wakkeren.

Zo heeft Abbas zijn oprechte medeleven betuigd. Nee, niet met het slachtoffer van de moordaanslag vorige week, rabbijn Jehoeda Glick, die op sterven na dood in het ziekenhuis belande.
Maar wel met de terrorist die hem wilde vermoorden – en daar bijna in slaagde. Inmiddels is de rabbijn vier keer geopereerd, waardoor zijn leven gered lijkt.

De terrorist kwam later om bij een vuurgevecht omdat hij schoot op het politieteam dat hem wilde arresteren.

In een condoleancebrief aan de familie drukt Abbas zijn “oprechte medeleven” uit over de dood van de terrorist en schrijft verder:

“Woedend ontvingen wij het nieuws van de laaghartige misdaad, de moord die is gepleegd door de terroristen van het Israëlische bezettingsleger, op uw zoon Mu’taz Ibrahim Khalil Hijazi.
Die zal naar de hemel gaan als martelaar in het verdedigen van de rechten van ons volk en van haar heilige plaatsen.”

Ook anderen in de Fatah partij van Abbas prijzen de terrorist. Zo noemt een topadviseur van Abbas de terrorist iemand: “wiens kogels een baken van licht zijn op ons donker geworden pad”.

De Palestijnse televisie heeft voorafgaand aan de moordaanslag minstens 19 keer een oproep uitgezonden van president Abbas, waarin hij oproept “om elke mogelijk manier te gebruiken” om de Tempelberg te verdedigen omdat “zij [Joden] niet het recht hebben om die te bevuilen”.

Hoe kan iemand Abbas nog zien als vredespartner voor Israël, als zijn partij en hijzelf persoonlijk tot geweld aanzetten, moordenaars ophemelen en terrorismebestrijding veroordelen?

En dat op een moment dat de spanningen toch al oplopen. Premier Netanjahoe van Israël had net een oproep aan iedereen gedaan om zaken niet verder te laten escaleren. Hij is dan ook terecht hevig verontwaardigd:

“Terwijl wij proberen om de gemoederen te kalmeren, stuurt Abbas een condoleance brief vanwege de dood van iemand die probeerde een afschuwelijke moord te plegen.
Het is tijd dat de internationale gemeenschap hem veroordeelt voor dergelijke acties.”

Inderdaad, wanneer gaat de internationale gemeenschap de oproepen tot geweld en moord van Palestijnse leiders – zowel van Hamas als Fatah – veroordelen? Want dat is dé reden waarom het geen vrede wil worden.

Inmiddels hebben de Tweede Kamer leden Van Klaveren en Bontes (fractie VNL) aan de minister van Buitenlandse Zaken Kamervragen gesteld over de terrorismeverheerlijking door de Palestijnse leider Abbas. Terecht stellen zij daarin de vraag waarom de regering Abbas nog langer financieel ondersteund wordt.
Want eerder heeft de Tweede Kamer uitgesproken dat de geldkraan naar de Palestijnen zou worden dichtgedraaid bij verdere ophitsing.

En de Palestijnse ophitsing neemt juist alleen maar toe.

Eén reactie op “Palestijnse president Abbas spoort aan tot geweld

-- Reacties gesloten.