• Vrijdag, 22 September 2017
  • 2 Tishri, 5778

Likoed Nederland

Benjamin Netanjahoe is een man mét visie

Zondag, December 7, 2014 / Last Modified: Donderdag, December 11, 2014

Opinie artikel van Likoed Nederland in het Nieuw Israëlitisch Weekblad, 28 november 2014.

netanyahu-mapVorige week stonden er twee artikelen in het NIW waarin Benjamin Netanjahoe een gebrek aan visie wordt verweten.

Een van deze artikelen was van Alex Fishman, journalist bij de centrum-linkse krant Jediot Achronot, de ander van Maurice Swirc, hoofdredacteur van het NIW. Beiden stellen dat Netanjahoe visieloos is omdat hij geen plan heeft dat tot tweestatenoplossing leidt.

Likoed-leider en premier Netanjahoe heeft echter wel degelijk een hele duidelijke visie op de tweestatenoplossing. Een visie die hij o.a. uiteenzette tijdens een persconferentie op 11 juli 2014, toen een nieuwe zoveelste geweldsconfrontatie tussen de Gazastrook en Israël in volle gang was. Waarbij Hamas dagelijks tientallen raketten afvuurde op Israëlische supermarkten, scholen, cafés en ziekenhuizen, om zo zoveel mogelijk onschuldige Joodse mannen, vrouwen en kinderen te doden.

Netanjahoe stelde tijdens deze persconferentie dat hij een soevereine Palestijnse slechts onder zeer strikte veiligheidsvoorwaarden zal accepteren. Dit om redenen die getuigen van een veel beter inzicht van de situatie in het Midden-Oosten in het algemeen en het Israëlisch-Palestijns conflict in het bijzonder dan alle linkse westerse journalisten en politici bij elkaar. Inclusief de Obama regering.

Netanjahoe stelde dat de hele regio rondom Israël in brand staat. En wordt verscheurt door islamitisch antiwesters en anti-Israëlisch extremisme.

Sinds de val van de Egyptische president Hosni Mubarak in 2011 is de naast Israël gelegen Sinai-woestijn veranderd in een jihadistische vrijplaats. Honderden islamitische terroristen uit Jemen, Syrië, Libië en Saoedi-Arabië vechten samen met lokale militanten uit Egypte tegen het Egyptische leger, en natuurlijk ook tegen Israël. De Zuid-Israëlische badplaats Eilat werd dit jaar al vier keer met raketten vanuit de Sinai bestookt, bijna dagelijks komen er Egyptische militairen om bij zelfmoordaanslagen.

Desondanks weigerde de Obama lange tijd de nieuwe leider van Egypte, Abdul El-Sisi, van wapens te voorzien, zodat hij bovenstaande extremisten kan bestrijden. Terwijl diezelfde Obama de vorige Egyptische president, Mohammed Morsi, leider van de Moslimbroederschap, in 2013 ondanks grote bezwaren van het Amerikaanse Congres, voor 1 miljard EURO aan wapens gaf, waaronder gevechtsvliegtuigen. Nota bene op het moment dat miljoenen Egyptenaren al tegen de voortgaande ondemocratische islamisering van Morsi aan het demonstreren waren.

Obama en de huidige Amerikaanse Minister van Buitenlandse Zaken Kerry hebben een volkomen naïeve kijk op wat er in het Midden-Oosten gaande is. Een naïeve kijk waar de vorige linkse EU-buitenlandvertegenwoordiger Catherine Ashton ook erg veel last van had. Zij maakte onmiddellijk 5 miljard euro over naar de nieuwe islamitische regering van Morsi toen deze aantrad. Waarvan volgens de Europese rekenkamer direct 1 miljard verdween. El-Sisi krijgt daarentegen behalve kritische woorden niets van de EU.

Netanjahoe begrijpt niet waarom de huidige Amerikaanse regering en de EU hun bondgenoot Egypte niet langer steunen. En begrijpt niet dat Obama en vele vaak linkse Europese politici en zogenaamde Midden Oosten kenners, Israël continue aansporen om toch vooral stappen te nemen richting een tweestatenoplossing.

Deze irritatie van Netanjahoe is terecht.
Want denken deze politici, samen met Maurice Swirc en Alex Fishman, nu werkelijk dat de islamistische terroristen die nu huishouden in de Sinai stoppen met het onthoofden van onschuldige mensen als Netanjahoe met een plan komt om tot een Palestijnse staat te komen?
Denken Swirc en Fishman serieus dat deze jihadisten dan direct ophouden met het plegen van zelfmoordaanslagen, en vervolgens als gepassioneerde Egyptische ondernemers een youth-hostel beginnen in Sharm-al-Sheikh, waar ook Israëlische tieners welkom zijn?

De jihadisten die nu dagelijks in de Sinai, Libië, Nigeria, Syrië, Somalië, Irak, Afghanistan, Libanon, Zuid-Thailand, Kenia, Jemen, Zuid-Rusland, Gaza, Jeruzalem en de Westbank aanslag na aanslag plegen stoppen pas als de hele wereld een kalifaat is geworden. Israël is daarbij slechts een Joodse hobbel die genomen moet worden. Na deze hobbel, zo valt te zien in filmpjes op YouTube van Islamitische Staat en Hamas, is de rest van de wereld aan de beurt.

De visie van de regering van Benjamin Netanjahoe is dat deze islamistische storm moet worden gestopt. Om zo Israël en de rest van het vrije westen te beschermen tegen een ongekende barbaarsheid.

In die visie past op dit moment geen Palestijnse staat. Een staat waarvan het ene deel, vertegenwoordigd door Hamas-leider Khaled Mashal, stelt dat Israël zo snel mogelijk van de kaart moet worden geveegd. En het andere deel, vertegenwoordigd door Fatah, via prominent lid Mahmoud Aloul, de Palestijnse moordenaar Abdel Shaludi prees, omdat die 3 weken terug in Jeruzalem met zijn auto over de 3 maanden oude Joodse baby Chaja Braun reed. En waarvan de Palestijnse President Abbas Joden onrein noemt en continue terroristen eert.

Likoed-leider Benjamin Netanjahoe heeft een duidelijke visie op wat er gaande is in het Midden-Oosten. Nu wordt het tijd dat het linker gedeelte van Europa en Barack Obama ook een duidelijk realistisch plan maken. In dat plan past op dit moment geen tweestatenoplossing, simpelweg omdat de Palestijnse Arabieren, al 100 jaar laten zien die niet te willen.
Hierin past wel een gezamenlijke beleid tegen de islamitische terreur, om zo de rust in het Midden-Oosten te laten wederkeren, en Europa en Amerika veilig te houden.

-- Reacties gesloten.