• Zaterdag, 21 Oktober 2017
  • 1 Heshvan, 5778

Likoed Nederland

Hamas niet langer welkom in Teheran

Dinsdag, Februari 17, 2015 / Last Modified: Donderdag, Februari 19, 2015

Door Brabosh, 17 februari 2015.

khameneiFebruari 2010 was alles nog koek en ei. Van links naar rechts: Iran’s Opperste Leider Ayatollah Ali Khamenei, Hamasleider Khaled Meshaal, Ramadan Shallah, chef van de Palestijnse Islamitische Jihad en Ahmed Jibril, chef van het Volksfront voor de Bevrijding van Palestina .

Nauwelijks een jaar na het vrolijke onderonsje op de foto, zal alles veranderen wanneer in de lente van 2011 de Syrische Burgeroorlog uitbreekt.
Hamas kiest openlijk de kant van de oppositie tegen het regime van de Syrische president Bashar Al-Assad en steunt de rebellen met inbegrip van het Al-Nusra Front en Islamitische Staat (ISIS/ISIL).

Enkel de Palestijnse terreurgroep PFLP-GC van Ahmed Jibril kiest de zijde van het Syrische regime en dus ook voor Iran dat president Al-Assad steunt en stiekem zijn Revolutionaire Gardes uitzendt naar Syrië om deel te nemen aan de strijd. Vanaf april/mei 2013 neemt ook de Libanese terreurgroep Hezbollah van Hassan Nasrallah deel aan de strijd aan de zijde van de Iraanse Revolutionaire Gardes en het Syrische leger van Al-Assad.

 

De verkeerde keuze van Hamas

Die ‘verkeerde’ keuze van Meshaal’s politbureau, tegen de belangen van Assad, Hezbollah èn Iran in (met achter de schermen de Russische Rode Beer), wordt Hamas fataal. Meshaal en zijn politbureau worden uit Syrië gezet en hij moet zijn hoofdkwartier in Damascus opdoeken. Het politbureau van Khaled Meshaal zetelt sindsdien en tot op de dag van vandaag in Doha, de hoofdstad van het bevriende en olierijke land, het emiraat Qatar. De betrekkingen tussen Iran en Hamas zijn intussen het vriespunt genaderd.

Al maanden tracht Hamas de betrekkingen met Iran te herstellen omdat vandaar natuurlijk het geld en de wapens komen. Vooral na het debacle van afgelopen zomer toen het de zoveelste fase van zijn eeuwige oorlog tegen Israël verloor, verkeert Hamas in acute geldnood. Ook de regimewissel in Egypte speelt Hamas parten omdat president Morsi en zijn Moslim Broederschap buiten spel werden gezet, de Broederschap waarvan Hamas een Palestijnse zijscheut van is.

Mahmoud Zahar

Hamas staat duidelijk te popelen om het niveau van monetaire steun te hervatten die het kreeg van Iran vóór de Syrische burgeroorlog was begonnen totdat het politbureau van Hamas de ideologisch fatale beslissing nam om de zijde te kiezen van de soennitische Arabieren tegen het regime van Syrisch president Bashar Al-Assad.

Na de verklaring van Mahmoud Al-Zahar kondigde Khaled Meshaal en zijn politbureau in Doha aan dat hij tegen het einde van deze maand een bezoek zou afleggen aan Iran om deze relationele kwestie te helpen oplossen. Deze aankondiging veroorzaakte ergernis onder vele aanhangers van Hamas die die met afschuw zijn vervuld door Iran en Syrië voor de moord op honderdduizenden en er was zelfs sprake van dat dat dit besluit van Meshaal kan leiden tot een splitsing binnen Hamas.

Bovendien hebben de voorbije maanden vele militanten en aanhangers van Hamas zich aangesloten bij de ideologie van Islamitische Staat (ISIS/ISIL) uit onvrede met de verloren oorlogen van Hamas tegen Israël in het bijzonder deze van afgelopen zomer. Honderden Hamasleden vechten intussen aan de zijde van het rebellenleger tegen het regime van president Al-Assad.

 

Hamasleider annuleert bezoek aan Teheran

Echter, belangrijker is wellicht nog de reactie van Iran’s Revolutionaire Garde die vorige week een regelrechte sneer publiceerde naar Hamas’ nieuwste wens om de betrekkingen te herstellen met Iran zoals ze voorheen zijn geweest. Op de website Tabnak van de Revolutionaire Gardes schreef voormalig leider en tegenwoordig secretaris-generaal van de Expediency Council Mohsen Rezai:

“Khaled Meshaal en Hamasleider stonden twee jaar geleden op [tegen ons] en schaarden zich eensgezind samen met de internationale terroristen in Syrië, eisende de vernietiging van het Syrische regime van president Bashar al-Assad, en we zien hen thans trachten om de voorwaarden te stellen voor de terugkeer van de relaties tussen Hamas en Iran, net alsof Iran geen enkele voorwaarden te stellen heeft!

Hamas verkeert vandaag niet in de positie om voorwaarden te stellen voor de terugkeer op de koers van hun relatie met Teheran en Iran heeft niet de gewoonte om te betrouwen op om het even welke partner nadat deze hun ware moed hebben laten zien.”

Op vrijdag 14 februari 2015 volgde dan een nieuwsbericht van Erem News dat politbureau leider van Hamas Khaled Meshaal “zijn bezoek aan Teheran voor onbepaalde tijd heeft uitgesteld.” Los van Iran’s duidelijke antipathie voor Hamas en zijn leiders, zeggen bronnen bij Hamas dat de terreurgroep niet haar relaties in gevaar wil brengen met de nieuwe koning van Saoedi-Arabië die wel eens boos zou kunnen worden bij het vernemen dat Hamas zijn aartsvijand (Iran) andermaal het hof probeert te maken.

Zoals reeds gezegd steunt het Volksfront voor de Bevrijding van Palestina (PFLP-GC) nog steeds actief en militair het regime van Assad maar ook de Palestijnse Islamitische Jihad (PIJ) in Gaza onderhoudt nog steeds stevige banden met Iran en wordt door het kantoor van Ayatollah Ali Khamenei tot op vandaag ruim voorzien van cash geld, wapens en knowhow, in tegenstelling tot Hamas dat zijn positie en aanhang in Gaza steeds verder ziet afbrokkelen.

Iran lijkt hiermee aan te sturen op een regimewissel in Gaza waarbij Hamas wordt uitgerangeerd ten gunste van andere Gazaanse terreurgroepen, net zoals overigens ook Egypte dat wil. Onlangs verklaarde president Sisi de Al-Qassam Brigades, het doodseskader van Hamas, tot een verboden terreurgroep, nadat het eerder ook de Moslim Broederschap als terreurorganisatie aanmerkte.

-- Reacties gesloten.