• Vrijdag, 22 September 2017
  • 2 Tishri, 5778

Likoed Nederland

Links Israël: Palestijnse Autoriteit is geen vredespartner

Maandag, Maart 16, 2015 / Last Modified: Woensdag, Maart 18, 2015

Israel Today, 16 maart 2015.

abbas hamasEen van de onderwerpen in de verhitte Israëlische verkiezingsperiode is de beschuldiging dat premier Benjamin Netanyahu eerdere kansen voor vrede met de Palestijnen heeft verknoeid.
Maar nu erkent de belangrijkste uitdager van Netanyahu, de leider van Zionistische Unie/Arbeiderspartij Isaac Herzog dat de Palestijnse Autoriteit niet bepaald de meest geschikte vredespartner is:

“Ik ben niet zeker dat we een vredespartner hebben. Ik ben er niet zeker van dat er aan de andere kant een partij is die geïnteresseerd is in vrede.

Tot nu toe zijn ze erg gelukkig geweest met hun eenzijdige strategie.”

Herzog benadrukte dat hij zich blijft inzetten voor een tweestatenoplossing en het voorkomen dat Israël een bi-nationale staat wordt, maar hij wees erop dat hij, evenals Netanyahu, zou vasthouden aan het behoud van de controle over grote Joodse nederzettingenblokken op de Westbank.

Ondanks de schijnbare overeenkomsten tussen hun standpunten was Netanyahu ervan overtuigd, dat het een ernstig risico voor de veiligheid en de toekomst van Israël zou opleveren wanneer het vredesproces in de handen van Herzog en zijn rechterhand Tzipi Livni zou worden gelegd:

“Er zal worden aangedrongen op terugtrekking naar de [wapenstilstands]lijnen van [voor] 1967 en het delen van Jeruzalem. [Zij als] premiers buigen gemakkelijk onder elke druk. Ze kunnen niet alleen geen druk weerstaan, ze willen geen druk weerstaan. Ze willen gewoon toegeven.”

Minister van Economische Zaken Naftali Bennett zei woensdag in een financiële conferentie in Tel Aviv, dat degene die de volgende premier wordt, er rekening mee moet houden, dat het faciliteren van de oprichting van een Palestijnse Staat op enig deel van het land een enorme economische schade zou toebrengen aan de Joodse Staat.

Met als voorbeeld de Gaza-oorlog van de afgelopen zomer wees Bennett erop, dat een onafhankelijke Palestijnse Staat in Judea en Samaria het voor ​​groepen zoals Hamas mogelijk zou maken om hun raketten op slechts enkele kilometers van Israëls meest dichtbevolkte en economisch actieve regio’s te plaatsen.

 


Toevoeging Likoed Nederland:

Tsipi Livni was in de regering Netanyahu hoofdonderhandelaar voor vrede met de Palestijnen. Nu is zij de beoogd ‘routlatiepremier’ van de Zionistische Unie.
Maar ook zij legde in een interview met de New York Times de schuld voor het mislukken van de vredesonderhandelingen en de tweestatenoplossing volledig bij Abbas.

-- Reacties gesloten.