• Donderdag, 21 September 2017
  • 1 Tishri, 5778

Likoed Nederland

Nederland laat 90-jarige vrouw aan haar lot over in Israël

Dinsdag, Mei 12, 2015 / Last Modified: Donderdag, Mei 14, 2015

Opinie-artikel van Likoed Nederland op De Dagelijkse Standaard, 12 mei 2015.

holland posterVolgens berichtgeving in Israëlische media is een 90-jarige Nederlandse vrouw voor 35% gekort op haar AOW en WUV (uitkering voor vervolgingsslachtoffers) omdat zij op de Westbank is gaan wonen.

De vrouw is een Holocaust overlevende, zoals bijna alle AOW-ontvangers in Israël, en nu wordt op 90-jarige leeftijd haar AOW gedeeltelijk afgepakt, waarvoor zij altijd premie heeft betaald.

Ondanks haar negentig jaar was zij recent naar Israël geëmigreerd, omdat zij de anti-Joodse atmosfeer in Nederland wilde ontvluchten.

De vrouw is zwaar aangedaan. Haar zoon verklaarde op de Israelische televisie:

“Dit kwam zo hard aan bij mijn moeder dat zij begon te huilen. Sindsdien slaapt zij bijna niet meer. Het heeft een catastrofaal effect op mijn moeder. Dit is ongelooflijk: ze straffen een 90 jaar oude vrouw, omdat zij naar Israël emigreerde. Het geld is haar levensonderhoud.”

Als reden werd gegeven dat Nederland geen verdrag heeft met het desbetreffende gebied. De vrouw is namelijk enkele honderden meters voorbij de wapenstilstandslijn van 1949 gaan wonen, die tot 1967 de grens met Jordanië vormde.

Dat er geen verdrag zou zijn is echter onjuist, want het gebied valt volgens de voorlopige grenzen – zoals vastgelegd in de in 1993 afgesloten Oslo-akkoorden – onder Israëlisch bestuur. De Oslo-akkoorden zijn gegarandeerd door de Europese Unie en daarmee ook door Nederland.
Nederland schendt hierdoor dus de Oslo-akkoorden.

Enkele weken geleden deed PvdA-minister Koenders van Buitenlandse Zaken dit ook al, door een verzoek te doen aan de EU om producten uit gebied voorbij de wapenstilstandslijnen van 1949 apart te etiketteren.

Politiek opmerkelijk, want de VVD en de PvdA denken heel anders over Israël. Daarom was bij de vorming van de huidige regering afgesproken om het Nederlandse beleid niet te veranderen. Krijgt nu toch de PvdA – die er juist beroerd voor staat in de peilingen – de overhand in het beleid ten aanzien van Israël?

Het is schrijnend dat dit soort acties tegen Israël wordt ondernomen. Er zijn honderd betwiste gebieden in de wereld – en zonder vredesverdragen – voor wie dit soort beleid niet geldt. Of geldt het soms wel voor de Krim?

En kan iemand uitleggen hoe het afpakken van het pensioen van een 90-jarige vrouw vrede dichterbij brengt?

 

NB Advocatenkantoor Eisenmann heeft een meldpunt geopend om een juridische actie hiertegen te starten.

Update 12 mei: Een Nederlandse regeringswoordvoerder heeft aan de Israëlische The Jerusalem Post verklaard dat het beleid aangepast zal worden.

-- Reacties gesloten.