• Vrijdag, 22 September 2017
  • 2 Tishri, 5778

Likoed Nederland

Abbas: Geen geld voor het volk, maar wel voor een nieuw paleis!

Dinsdag, December 22, 2015 / Last Modified: Zondag, December 27, 2015

Door Ryan Jones, Israel Today. Vertaling: E.J. Bron, 22 december 2015.

Abbas paleis

De Palestijnse Autoriteit gebruikt de media graag om de Palestijns gecontroleerde gebieden voor te stellen als een land van de onderdrukten en armen.

Maar een blik op het nieuwe paleisachtige bouwwerk van de Palestijnse leiding (foto boven) volstaat om te weten dat er iets niet klopt aan deze voorstelling van zaken. Deze week verschenen er foto´s op de sociale media die de nieuwbouw van het prachtige paleis van de Palestijnse president Mahmoud Abbas laten zien.

Op het eerste gezicht zou je kunnen denken dat het zou gaan om een kopie van de joodse tempel in Jeruzalem. De plannen voor de bouw van deze vorstelijke behuizing – de kosten worden officieel aangegeven met omgerekend € 11,5 miljoen – zijn niet nieuw.

Jaren geleden al had de Palestijnse Raad voor Ontwikkeling en Wederopbouw (PECDAR) details van het project gepubliceerd. In het jaar 2010 werd Abbas door het persagentschap gefotografeerd toen hij de eerste spade in de grond stak. Maar kennelijk is er sprake van discrepanties tussen de door PECDAR ter beschikking gestelde plannen en de realiteit.

De Palestijnse leiding noemde het project een “openbare instelling”, maar het is zeer de vraag of het grote publiek ooit door de kamers van het paleis zal slenteren. Het werd veelmeer als residentie voor het bezoek van hoogwaardigheidsbekleders gebouwd en beschikt over twee helikopterplatforms.
Dat roept twee vragen op: kan de lege staatskas zich zo´n geldverslindend bouwwerk als gastenverblijf veroorloven?
En: als het alleen maar een “gastenpaleis” is, hoe ziet de residentie van Abbas er dan uit?

Ter vergelijking: hieronder een foto van de residentie van de Israëlische minister-president, die met belastinggeld werd gefinancierd. In Israël overnachten buitenlandse hoogwaardigheidsbekleders in een hotel.

PECDAR verklaart dat de bouw van het paleis “zelf gefinancierd” zou zijn.

Maar zoals inmiddels iedereen weet, komt het grootste gedeelte van de Palestijnse begroting uit het buitenland. En desondanks gaapt er een enorm gat in de begroting.

Abbas en zijn regime geven blijkbaar nauwelijks iets van de buitenlandse financiële hulp aan het eigen volk door en ze investeren het ook niet in de eigen economie.

Enkele jaren geleden kwam het Jerusalem Institute of Justice (JIJ) erachter dat sinds de ondertekening van de Akkoorden van Oslo in het jaar 1995 de Palestijnse Autoriteit 25 keer meer financiële ondersteuning per hoofd heeft gekregen dan de burgers van Europa door het Marshall-plan voor de wederopbouw na de Tweede Wereldoorlog.

En hoewel de Palestijnen zulke enorme sommen ter beschikking gesteld werden, heerst er in de autonome gebieden nog steeds werkloosheid en armoede.

Maar voor een feodaal presidentieel paleis is er genoeg geld.

 

Israelische residentieDe heel wat meer bescheiden residentie van de Israëlische premier

 


Uiteraard leest u meer over de zelfverrijking van Palestijnse leiders in het boek ‘150 Palestijnse fabels’, in fabel 95: Palestijnse leiders.

Het boek ‘150 Palestijnse fabels’ is in Nederland met een kleine korting te bestellen bij Likoed Nederland, inclusief bezorgen:150 Palestijnse fabels

Maak 19,50 over op NL10INGB0004356789 t.n.v. Likoed Nederland en stuur een mail naar info@likud.nl om het verzendadres door te geven.

-- Reacties gesloten.