• Zaterdag, 23 September 2017
  • 3 Tishri, 5778

Likoed Nederland

Heiligheid Tempelberg in het geding

Zondag, Juli 23, 2017 / Last Modified: Zondag, Juli 30, 2017

Opinie-artikel van Likoed Nederland op ThePostOnline, 23 juli 2017.

Wapen poortjesDe Tempelberg is de heiligste plaats voor Joden, omdat daar de Eerste en Tweede tempel hebben gestaan.
Voor hun verwoestingen vormden zij de centrale focus van het Jodendom.

Momenteel spreken Joden hun gebeden uit bij de Klaagmuur, om dat zo dicht mogelijk bij de plek van de Tempel te kunnen doen. De Klaagmuur is een deel van de muur die rond de Tempelberg loopt.

 

Jeruzalem was vroeger nooit echt belangrijk voor moslims

Moslims stellen dat de moskee op de Tempelberg hun derde heiligste plaats is. Dat is niet onomstreden, want dit wordt ontleend aan dat in de Koran staat dat Mohammed na zijn dood ten hemel ging bij “de verste moskee”. Dat kan feitelijk niet in Jeruzalem geweest zijn. Want pas na de dood van Mohammed werd Jeruzalem veroverd door de Arabieren. De moskee werd zelfs pas circa 40 jaar na zijn dood gebouwd.

En Jeruzalem is in het verleden nooit echt belangrijk geweest voor moslims. Het was nooit een hoofdstad onder islamitisch bewind, zelfs niet van een provincie. Tot 1860 had het maar enkele duizenden inwoners (meest Joden trouwens).
Jeruzalem wordt pas belangrijk voor moslims als het door anderen geclaimd werd, zoals eerder door christelijke Kruisvaarders of door de Joden.

Moslims die bidden op het plein van de Tempelberg doen dat zelfs met hun rug naar de heiligdommen, want zij bidden richting Mekka.
Ook op andere manieren blijkt keer op keer dat moslims een opmerkelijke opvatting van de heiligheid van de plek hebben.

 

Wapens Tempelberg 2De vorige week op de Tempelberg gevonden wapens

Aanslag

 

Vorige week gebruikten islamitische terroristen de Tempelberg als uitvalsbasis voor een terreuraanslag. Twee Israëlische (islamitische) politieagenten werden vermoord, zij werden in de rug geschoten. Daarna trokken de terroristen zich terug naar het plein op de Tempelberg, waar zij uitgeschakeld werden.

Er is al veel vaker geweld geweest op en rond de Tempelberg. Zo waren er al heel vaak rellen, waarbij islamitische relschoppers met stenen en molotovcocktails gooiden. De ‘heilige’ moskee werd gebruikt als opslagplaats daarvoor.
Daarom vermoedde de Israëlische politie dat ook de terroristen hun wapens eerst op de Tempelberg hadden verborgen. Een zoekactie op de Tempelberg leverde vervolgens inderdaad een stapel wapens op. Daarop is een aantal moskee-medewerkers gearresteerd voor mogelijke betrokkenheid bij de terreuraanslag.

Ook anderszins is de heiligheid ver te zoeken. Zo vinden er regelmatig potjes straatvoetbal door islamitische jongens plaats.

 

Oproepen tot genocide

Al Aqsa Mosque rocksDe ‘heilige’ moskee als voorraadplaats van stenen om mee te rellen.

En het afschuwelijkst zijn uiteraard de oproepen tot afslachting van Westerlingen (bijvoorbeeld hier) of Joden (zie bijvoorbeeld hier, hier, hier, hier, hier en hier) die met enige regelmaat in de moskee op de Tempelberg worden gedaan.

Voetbal, terreuraanslagen, rellen, wapens en genocide oproepen – het getuigt allemaal niet van respect voor de heiligheid van de plek. Want zeg nu zelf, dat zal u gelovige Joden toch niet zien doen bij de Klaagmuur? Of gelovige katholieken bij de Sint Pieter?

Dat er nu weer rellen plaats vinden omdat Israël detectiepoortjes heeft geplaatst, is ook merkwaardig. Want de heiligheid van de plek wordt er juist beschermd. Die poortjes dienen om nieuwe schietpartijen te voorkomen. Saoedi-Arabië heeft daarom al lang zulke poortjes en cameratoezicht bij de heiligste islamitische plaats in Mekka.

Maar in plaats van dat de islamitische woede zich richt op de drie terroristen die een heilige plek gebruikten om twee moslims te vermoorden, wordt die op Israël gericht.

 

Fatah spoort aan tot rellen

De Palestijnse leiding spoort daarbij aan tot de rellen: op de Facebook pagina van Fatah, de partij van de Palestijnse president Mahmoud Abbas, was een film te zien waarin Abbas opriep:

“Wij moeten allemaal heilige strijd voeren voor de Al-Aqsa [moskee op de Tempelberg]. ….
Wij moeten op alle mogelijke manieren voorkomen dat zij [de Joden] naar het Heiligdom komen. ….
Zij hebben niet het recht niet om die te verontreinigen.
Wij moeten hen tegenhouden.”

Het zijn allemaal aanwijzingen dat de plek voor moslims niet zo heilig is, maar dat het belang voor hen vooral ligt in het betwisten van Joodse aanspraken erop.

Want joden en christenen waren eeuwenlang geminachte dhimmies – tweederangs burgers – in de islamitische wereld. Voor moslims bevestigde dit dat zijzelf een superieur geloof hadden. En nu is Israël succesvoller dan de Arabieren op militair, wetenschappelijk, technologisch en economisch gebied. Het is onverteerbaar, dat kan niet aanvaard worden. In de woorden van de hoofdredacteur van Al-Jazeera:

“Het knaagt aan de mensen in het Midden-Oosten dat zo’n klein land als Israël, met slechts ongeveer 7 miljoen inwoners, de Arabische natie verslaat met zijn 350 miljoen. Dat doet pijn in ons collectieve ego.”

En dus worden rechten van Joden op alle mogelijke manieren betwist.

 

Rekening houden met gevoeligheden

Wat dat betreft is het diep triest dat de Israëlische regering de godsdienstvrijheid op de Tempelberg heeft ingeperkt. Dat is in strijd met de mensenrechten; de vrijheid van godsdienst en het verbod op religieuze discriminatie. Toch heeft Israël in 1967 de moslims toegezegd dat de godsdienstvrijheid beknot zal worden van joden, door hun slechts beperkt bezoekrecht te geven en te verbieden om hardop gebeden op de Tempelberg uit te spreken.
Dit om rekening te houden met gevoeligheden van moslims.

Helaas blijken moslims omgekeerd bepaald geen rekening te willen houden met de gevoeligheden van joden.

 

Boven: de terreuraanslag op de agenten.
Onder: het vuurgevecht met de terroristen op het plein van de Tempelberg.

Boven: er vinden allerlei sporten plaats op deze ‘islamitische heilige plaats’, zoals karate.
Onder: Beelden van rellen op de Tempelberg vorig jaar.


 

Uiteraard leest u meer over de houding van Palestijnen ten opzichte van Joodse heilige plaatsen in de tweede druk van ‘150 Palestijnse fabels’, in fabel 44: Heilige plaatsen, respect.

150 Palestijnse fabelsHet boek ‘150 Palestijnse fabels’ kreeg al lovende recensies, wordt unaniem geprezen door lezers en is het bestverkopende boek over Israël op Bol.com.

De tweede druk van de Nederlandse editie en de net verschenen eerste druk van de Engelstalige editie zijn in Nederland met een kleine korting te bestellen bij Likoed Nederland, inclusief bezorgen:150 Palestinian Tales
Maak 19,50 over op NL10INGB0004356789 t.n.v. Likoed Nederland en stuur een mail naar info@likud.nl om het verzendadres door te geven.

-- Reacties gesloten.